Bolnica Prijedor: Preduzeti koraci ka trajnom rješavanju

Bolnica Prijedor: Preduzeti koraci ka trajnom rješavanju

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je danas da je upoznato o potrebi rekonstrukcije ili izgradnje novog objekta Bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru, ističući da su preduzeti koraci ka trajnom rješavanju ovog problema, rečeno je u ovom ministarstvu nakon što su predstavnici sindikata pozvali nadležne da ispune obećanje o rekonstruisanju zgrade ove zdravstvene ustanove.

Iz Ministarstva podsjećaju daje 21. septembra prošle godine Vlada Republike Srpske prihvatila informaciju o inicijativi Bolnice u Prijedoru za pokretanje aktivnosti za realizaciju projekta “Modernizacija Bolnice’ Dr Mladen Stojanović’ – sanacija i rekonstrukcija postojećeg objekta C, objekta psihijatrije, izgradnja novog objekta za proširenje postojećih kapaciteta i nabavka nove medicinske i nemedicinske opreme”.

Prema navedenom zaključku Vlade Republike Srpske, Bolnica je zadužena da izradi idejni projekat.

Kako navode iz Ministarstva zdravlja prethodno su pismenim putem detaljno obavijestili Bolnicu o potrebnim procedurama i aktivnostima u rješavanju eventualne rekonstrukcije ili izgradnje nove bolnice, sa svim nabrojanim koracima koje je potrebno preduzeti radi trajnog rješenja, te očekuju da Bolnica izvijesti Ministarstvo o preduzetim koracima.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podjeća da su krajem maja zaprimili obavijest od rukovodstva te bolnice i sindikalne organizacije u kojem je naveden problem dotrajalog krova, a u kojem se spominje i incident koji se desio petnaest dana ranije sa prodorom vode u elektroormar, što je, kako je navedeno u dopisu bolnice, intervencijom portira sanirano.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća na dužnost rukovodstva zdravstvene ustanove da organizuje rad i obezbijedi kontinuitet u pružanju zdravstvene zaštite za pacijente.

Sindikati Bolnice „Dr Mladen Stojanović” Prijedor pozvali su danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Vladu i predsjednika Republike Srpske da ispune obećanje da će se rekonstruisati zgrada ove zdravstvene ustanove koja ima regionalni karakter i pokriva oko 150.000 osiguranika.

Predsjednik Strukovnog sinidkata medicinskih sestara i tehničara Ivana Davidović rekla je daje ovo apel radnika da se ispuni obećanja, podsjetivši da je požar u operacionoj sali u maju pokazao koliki je rizik prokišnjavanja, da za vrijeme svih većih padavina poplavi suteren i da ne rade kotlovi za grijanje.

Predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara bolnice “Dr Mladen Stojanović” Davor Hmić naveo je daje hitna rekonstrukcija neophodna.

“Pacijenti trpe, mi trpimo. Mi smo pri kraju mogućnosti i nešto se hitno mora uraditi”, rekao je Hmić.

Direktor bolnice Andrija Vukotić rekao je da je polovinom maja zbog obilnih padavina prodrla voda u elektro-ormar, što je izazvalo požar.

“Do prodora vode je došlo usljed dotrajalosti krova koji prokišnjava već 20 godina.

Požar je brzom intervencijom našeg zaposlenog vatrogasca – portira brzo ugašen, a o svemu je obaviješteno Ministrarstvo zdravlja 26. maja”, naveo je Vukotić.

autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.