Dodik: Bošnjaci poput Bećirovića nisu učinili ništa da BiH naprave mogućom i održivom

Dodik: Bošnjaci poput Bećirovića nisu učinili ništa da BiH naprave mogućom i održivom

Bošnjaci poput Bećirovića nisu učinili ništa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je Srpska država koja će biti legalizovana, a da Bošnjaci, poput Denisa Bećirovića ništa nisu učinili da naprave BiH mogućom i održivom već je hoće samo za sebe i da se favorizuje politika koja njima odgovara.

„Svaki njegov pokušaj je da bude i pravnik, i ekonomista, i moralista, da bude sve što nekome zatreba, a usmjereno je ka tome da napadne ideje o mirnom razdruživanju. Nema bolje ideje u BiH od mirnog razdruživanja“, izjavio je Dodik nakon Bećirevićevog današnjeg saopštenja u kojem je naveo da je mirno razdruživanje „napad na mir i državu“.

Dodik je naveo da je inicijativa o mirnom razdruživanju plemenita, istinski usmjerena ka tome da očuva stabilnost i mir, da se u dogovoru postavi funkcionisanje koje neće generisati stalne krize i stalne zastoje.

„Zamislite, tražite mirno razdruživanje, on kaže da je to novi genocid ili prijetnja novim genocidom. On ništa drugo i ne zna. On liježe i ustaje sa tom pričom o lažnom nekom genocidu. Onda da se ne bi dobio nikakav zločin ni genocid, najbolje da se raziđemo“, kaže Dodik.

On je naveo da je BiH ujedinjena u Dejtonu i da se Dejtonski sporazum zove sporazum zato što je ujedinio tri strane.

„Koliko puta treba reći da je Dejtonski sporozum predvidio i rekao u članu tri Ustava BiH da je BiH sastavljena od dva entieta i tri konstitutivno narod i da se to u Dejtonskom sporozumu i Ustavu provlači kroz sve akte koji su postojali“, rekao je Dodik.

On je naveo da u Ustavu piše da BiH nastavlja da živi sa unutrašnjim strukturom predviđenom Dejtonskim sporazumom, odnosno ovim ustavom, ali da Bećirović to ne čita već preskače i dolazi do marginalnih tvrdnji koje pokušava da nametne kao univerzalnu vrijednost.

Dodik je naveo kako Bećirović nastavlja da laže, izmišlja, netačno govori. „Ne sporim njegov patriotizam i njegovu bolesnu i patološku priču o BiH, ali to mora da upražnjava samo tamo gd‌je realno može da donosi odluke, a to je nekih 25 odsto teritorije u BiH“, rekao je Dodik.

On je istakao da Bećirović laže da voli BiH jer bi u tom slučaju volio i Republiku Srpsku, ali da je u njemu mržnja prema svim Srbima.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska nastala 9. januara i da je u ono što se zove dejtonska BiH, njen ustav, unesena teritorija, stanovništvo, efikasna vlast na nivou Srpske.

Prema njegovim riječima, u BiH nema nikakav kontinuitet vlasti, jer je 1994. godine formirana Skupština, odnosno Parlament FBiH od predstavnika ranijeg parlamenta BiH i oni su time sahranili BiH, te nastavili da žive kao poseban dvoetnički entitet napravljen sporazumom muslimanske i hrvatske strane toga vremena.

„Dakle, Republika Srpska i Federacija vodile su pregovore prvo u Ženevi, a kasnije u Njujorku i time definisali osnovne principe na kojima će kasnije graditi Dejtonski sporazum. Oni glase da Republika Srpska čini 49 odsto teritorije, a FBiH 51 odsto“, podsjetio je Dodik i dodao da je Brčko distrikt ismišljeno da bude zajednički kondominijum dva entiteta.

On je ukazao da je neko bio pametan pa je u Dejtonskom sporazumu naveo da BiH ima parlamentarnu skupštinu, a ne nacionalni parlament, ali da oni sada pokušavaju da naprave priču o nekom parlamentu.

„Naziv parlamentarna skupština povlači činjenicu da je sastavljena od nečega, a to znači od predstavnika sa različitih područja, a niko na nivou BiH, pa ni sam Bećirović nije izabran na prostoru cijele BiH. I u tom pogledu ne možete da ne pričate o izbornom kontinuitetu BiH“, istakao je Dodik, te naveo da je Bećirović izabran u FBiH kao muslimanski predstavnik, odnosno bošnjački.

Ukazao je i na pokušaje koje je veoma teško razumijeti, priče da je mirovni proces ugrožen ili da ideja o mirnom razdruživanju ugrožava mir.

„Ideja o mirnom razilaženju upravo želi da očuva mir. Svima je jasno da BiH ne može da preživi. Nema nijedan element da živi“, rekao je Dodik.

On je napomenuo kako Bećirović kaže da se idejom o mirnom razilaženju ruše norme međunarodnog i nacionalnog prava, naglasivši da ne postoji nacionalno već nametnuto pravo koje se najčešće ogleda u činjenici da su visoki predstavnici nametnuli možda i više od 300 u BiH.

„Ako pričam o Ustavu, nemam ništa protiv da se vrati Ustav BiH. U njemu piše i u Dejtonskom sporazumu da sve ono što nije izričito dato BiH pripada entitetima. A to naravno podriva i njihovu priču o imovini i o mnogo čemu drugome“, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je neko na vrijeme razmišljao pa je povučena granična linija između dva entiteta i da zato više od 30 godina Republika Srpska suvereno upravlja teritorijom.

„Republika Srpska je država koju treba legalizovati. Ona će biti legalizovana jednog dana. Bošnjaci, poput ovoga Bećirovića, ništa nisu učinili da naprave BiH mogućom i održivom“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo što je danas uradio Bećirović je najbolji dokaz da treba da se napravi model mirnog razdruživanja i da se mirno živi na ovim prostorima, da svako upravlja na svoj način svojim resursima.

„Nemam ništa protiv ni ni Bošnjaka, ni Federacije, ali očigledno da ovo što vidimo u Bećirovićevim i sličnim nastupima je koncentracija mržnje koja je patološka i koja ide za tim da sve se učini i da naravno nestane Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Bećirović je danas u saopštenju priču o mirnom razdruživanju nazvano „antidejtonskom i antiustavnom“, navodeći da organi Republike Srpske za to nikada neće imati sagovornika „jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o pod‌jeli i uništenju BiH.

„Država BiH nije nastala `udruživanjem` u Dejtonu. Kontinuitet države BiH precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. BiH je bilo i prije i poslije Dejtona, a entiteti nisu ni postojali prije Dejtona i bez njega ne mogu ni postojati“, naveo je Bećirović.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.