Centralna svečanost povodom Dana policije i 30 godina MUP-a Srpske

Centralna svečanost povodom Dana policije i 30 godina MUP-a Srpske

Policija Srpske obilježava Dan policije i 30 godina od osnivanja MUP-a. U Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima održana je centralna svečanost.

Svečanosti su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske, MUP-a, ali i brojni gosti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je  da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske može biti ponosno na svoja dostignuća i na brojne međunarodne akcije u kojima su učestvovali i pokazali se kao važna karika.

– Republika Srpska ima policiju koja je savremena bezbjednosna agencija, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Policija predstavlja jedan od ključnih stubova Republike Srpske, opstajući kao jedinstven simbol suvereniteta i političke autonomije Republike Srpske, poručio je premijer Radovan Višković.

MUP Republike Srpske je ogromna snaga koja može da se nosi sa svim zadacima i svim izazovima – rekao je resorni ministar Dragan Lukač .

Na ovoj svečanosti je predstavljeno novo oklopno vozilo Vihor koje je razvijeno u saradnji sa Tehničko-remontnim zavodom u Bratuncu.

Povodom jubileja, zvaničnici su obišli i radove na novoj Policijskoj akademiji u Zalužanima.

– Na akademiji će se školovati oko 500 kadeta, što je najveći broj do sada – najavio je resorni ministar Dragan Lukač.

Prethodno je služen parastos za 782 poginula pripadnika MUP-a u odbrambeno otadžbinskim ratu.

Na Centralni spomenik kod sjedišta MUP-a vijence su položili ministar unutrašnjih poslova Republike Srpska Dragan Lukač, direktor Policije Siniša Kostrešević,predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, delegacija MUP-a Srbije, kao i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dan policije Republike Srpske – 4. april, obilježen je širom Srpske.

Večeras će biti potpisan sporazum o saradnji MUP-a Srbije i Republike Srpske i Kriminalističko–policijskog univerziteta o školovanju pripadnika MUP-a Srpske.

Takođe večeras u 20 časova biće održana svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, koju će prenositi Radio-televizije Republike Srpske.

Za odbranu Republike Srpske život su dala 782 pripadnika policije, a Dan policije je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Foto. RTRS

autor: RTRS/faktormagzin.ba, foto i video. RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.