Cinema Tower se seli: Neboder će graditi kod zgrade Vlade u Banjaluci 

Cinema Tower se seli: Neboder će graditi kod zgrade Vlade u Banjaluci 

Cinema Tower se seli: Neboder će graditi kod zgrade Vlade u Banjaluci 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković planira dati 5.003 kvadrata zemljišta na Banjalučkom polju za 2.847 kvadrata u centru grada na lokaciji bivšeg kina „Kozara“ u vlasništvu firme „Cinema Tower“ uz njihovu doplatu od 141.675 KM.

Međutim, da bi njegov prijedlog bio usvojen moraće da ga usvoje i odbornici Skupštine grada, na sjednici koja je zakazana za 24. avgust, odnosno u četvrtak.

Stanivuković inače na toj lokaciji planira da pravi park, umjesto stambeno poslovnog kompleksa, što je bio plan vlasnika zemljišta.

U prijedlogu odluke o zamjeni nekretnina se navodi da  ideja o zamjeni došla iz firme „Cinema Tower“ čiji je direktor i suvlasnik Vedran Savić, sin bivšeg direktora ZIBL-a Čede Savića, prenosi Capital.

Zemljište koje daje grad

Ukoliko odbornici budu saglasni firma koju vodi će postati vlasnik pet dunuma zemlje u neposrednoj blizini Administrativnog centra Vlade Republike Srpske i stadiona fudbalskog kluba Borac.

Vještak je utvrdio kako je parcela u centru grada vrijedna 4,12 miliona maraka, odnosno 825 maraka po kvadratu, dok zemljište na Banjalučkom polju košta 825 maraka po metru kvadratnom, pa je potrebno nadomjestiti razliku od 141.675 KM.

Zemljište Cinema Towera

Na njegov nalaz primjedbe nije imala ni jedna strana, a nisu postojale ni zakonske pretpostavke da se ne ide u zamjenu nekretnina.

„Odlukom o uređenju prostora i građenju je propisano da se pogodbom može dati gradsko zemljište u zamjenu za drugo približne vrijednosti kada je planskim aktom na tom zemljištu predviđena izgradnja komunalne infrastrukture ili objekata za čiju građu se može izvršiti eksproprijacija“, navodi se u prijedlogu.

Podsjećamo, „Cinema tower“ je u centru grada trebao da gradi četrnaestospratnicu, zbog čega su građani bili nezadovoljni te preko Ustavnog suda uspjeli da ospore regulacioni plan na toj lokaciji.

Iako su na kraju obezbijedili sve potrebne dozvole, osim pripremnih radova, gradnje nije bilo.

Stanivuković je još početkom mjeseca objelodanio da je došlo do sporazuma. Ipak konačnu riječ daće odbornici Skupštine grada koju predvodi SNSD sa koalicionim partnerima.

autor: capital.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.