Crni radari – Karanovac „CRNA MUKA“ vozača

Crni radari – Karanovac „CRNA MUKA“ vozača

Stacionarni radarski sistem (crni stubovi) koji je postavljen na više puteva u Republici Srpskoj, na svaki sat vremena evidentira oko 24 saobraćajne kazne, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U MUP-u Srpske za Srpskainfo kažu da su od 1. januara ove godine, pa do 29. marta, ovi radari zabilježili čak 51.858 saobraćajnih prekršaja.

Kada je u pitanju rekoder, najviše saobraćajnih kazni evidentrano je na području Banjaluke.

Najveći broj prekršaja evidentiran je na magistralnom putu u mestu Karanovac kod Banjaluke.

Ovaj radar za tri mjesece zabilježio je 15.946 kazni – istakli su u MUP.

Oni su dodali da su radari u funkciji na pet lokacija na području Laktaša, na tri lokacije u Prnjavoru i na ukupno deset lokacija u Banjaluci.

Na području Prnjavora radari su u funkciji od 15. februara i oni su do kraja marta evidentarili oko 2.500 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

Stacionarni radarski sistemi bilježe prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine, a na dvije lokacije bilježe i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.

Pored toga, za vozače koji su počinili neke od navedenih prekršaja sistem evidentira i prekršaje vožnje neregistrovanog vozila, upravljanje vozilom prije sticanja prava na upravljanje i slično.

Stručnjaci za bezbjednost tvrde da sa ovim radima značajno povećana bezbjednost u saobraćaju, a ima i onih koji tvrde da su radari postavljeni mimo zakona.

Jedan od njih je i Zdravko Ivić, vlasnik Auto škole “Ivić“, koji je dobio kaznu za prekoračenje brzine, a koju odbija da plati.

Sporni radar nalazi se kod mosta u naselju Karanovac.

“Saobraćajni znak koji ograničava brzinu kretanja od 40 km/h postavljen je prije raskrsnice i samim tim njegovu važnost neutrališe raskrsnica, a nakon raskrsnice nije postavljen novi znak koji bi ograničio brzinu kretanja na 40 km/h. S obzirom da je ovo magistralni put, brzina kretanja od raskrsnice je 80 km/h”, objasnio je Ivić.

autor:bl-portal, foto: faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.