Dodik: BiH može biti stabilna samo ako se vrati izvornom Dejtonu

Dodik: BiH može biti stabilna samo ako se vrati izvornom Dejtonu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da Republika Srpska želi ustavnu BiH, koja može biti stabilna samo ako se vrati izvornom Dejtonu i ako se poštuju konstitutivni narodi u njoj.

Dodik je rekao da su visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda BiH napravili veliki nered u BiH, te da su velike i moćne zemlje, poput SAD-a i EU, to podržale, umjesto da počiste nered.

– Koncept koji je nametnut u BiH je antiustavan. On ne odgovara Dejtonskom sporazumu, pa čak ni duhu tog sporazuma. Suština Dejtonskog sporazuma je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja suvereno upravljaju unutrašnjim političkim procesima. Za BiH je bilo predviđeno da ima samo međunarodni politički suverenitet i u to niko ne zadire – istakao je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je poručio da vojska, indirektni porezi i pravosuđe sigurno ne spadaju pod međunarodni suverenitet BiH.

– To je otpor prema laži koja je od strane EU u kontinutetu ovdje plasirana kao borba za vladavinu prava, a koja je u suštini bila vladavina neprava i koja je dozvolila da tri sudije stranca Ustavnog suda BiH krše Ustav. Takođe, podržala je visokog predstavnika Pedija Ešdauna da nametne Krivični zakon BiH, gdje piše da će onaj ko ne poštuje odluku Ustavnog suda krivično odgovarati. Dakle, sa umišljajem su to učinili prije 15 godina kako bi danas kažnjavali svakog ko kaže da rade protiv Ustava, jer u Ustavu nigdje ne piše da su šume i poljoprivredno zemljište vlasništvo BiH – naveo je Dodik.

On je naglasio da je strategija Republike Srpske i njenih predstavnika od početka bila da se ne dozvoli promjena slova Ustava BiH.

– BiH može da bude stabilna, ako se vrati na ustavnu poziciju i da se narodi međusobno poštuju. Mi koji se borimo za poštovanje Dejtonskog sporazuma proglašeni smo da ga rušimo, a oni koji su srušili sve, pa čak i da se narodi pomire, zaštićeni su, što je neprihvatljivo – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da se bori za političke interese Republike Srpske i srpskog naroda i da će stabilnost ostati dominantan pečat u BiH.

– Tako će biti, za razliku od prije kada su samo jedni imali monopol da objašnjavaju situaciju, a to je prije svega bilo nekoliko ambasada i visoki predstavnik. Sada Republika Srpska ima mnogo dokazanih prijatelja u regionu i u svijetu – rekao je Dodik.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.