Dodik: Narodna skupština je mjesto konačne odluke

Dodik: Narodna skupština je mjesto konačne odluke

Narodna skupština je konačno mjesto odluke za sva pitanja od interesa za Republiku Srpsku, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na posebnoj sjednici posvećenoj agremanu za novoimenovanog njemačkog ambasadora u BiH Tomasa Fičena.

 

Dodik je rekao da je svijet danas u velikoj krizi, da ništa nije kao prije deset godina, i da Republika Srpska predstoji da se bori za svoja prava dok je, kako je rekao, EU u krizi.

„Moramo odbaciti njihovu lažnu paradignu o reformanma da bi se navodno išlo ka EU. To je sve bila prevara. Oni su onda nametali antiustavna rješenja“, rekao je Dodik, i dodao da je Dejton dao pravo Republici Srpskoj da Narodna skupština odlučuje o svim suštinskim pitanjima.

On je rekao da RS odbija EU i nametanje BiH izvan ustava, što će, kako je rekao, RS odbaciti.

Dodik je rekao da je osporavanje agremana njemačkom ambasadoru jedini konkretan potez koji RS može povući da skrene pažnju njemačke javnosti o problemima koji postoje u BIH.

Republika Srpska ne može, kako kaže, da se suprotstavi moćnoj Njemačkoj, ali da Srbi nisu beskičmenjaci da se povinuju svemu.

Dodik je ustvrdio da bošnjački muslimani kroje spoljnu politiku Njemačke, i da RS mora da vodi računa o svojim interesima.

„Pokazalo se da hrišćani i muslimani nigdje u svijetu ne mogu da žive zajedno na uravnotežen način, i da se to pokazuje i u BiH“, naveo je Dodik.

Rekao je da političko Sarajevo pokazuje podaništvo prema međunarodnoj zajednici, i ustvrdio da ovo što stranci rade u BiH sve više podsjeća na tiraniju.

„Moramo razviti mehanizam budnosti ako RS ne želi da strune i nestane“, rekao je on.

Ovom odlukom, kako je rekao, RS šalje poruku da je strana Dejtonskog sporazuma koja ima svoje stavove i da se bez te strane u BiH ne može ništa rješavati.

Rekao je da će RS braniti njen identitet svim dozvoljenim sredstvima i da tu borbu vode lideri izabrani na slobodnim izborima na legitiman način.

Dodik je rekao da u vrijeme kancelarke Angele Merkel nije bilo problema, i da je pozicija RS poštovana, a da nova vlada pod uticajem „germanizovanih Bošnjaka“ putem rezolucije Bundestaga radi na reorganizaciji BiH.

Dodik je rekao da se novom njemačkom politikom preferira reorganizovanje BIH, koje on osuđuje i predlaže parlamentu da usvoji rezoluciju u tom smislu.

Dodao je da Njemačka, osim kroz Bundestag, uticaj ostvaruje kroz njemačke sudije u Ustavnom sudu u BiH, i tvrdi da zajedno djeluju i donose antiustavna rješenja kojima se RS nanosi ozbiljna šteta kako bi se umanjila snaga RS i prikazalo je kao one koji ne prihvataju odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je negirao navode njemačkog specijalnog izaslanika za zapadni Balakn Manuela Zaracina da je RS prijetnja za mir, i ustvrdio da RS samo želi svoja prava.

„Iz RS nisu dolazile ratnohuškačke izjave. Mi ne prijetimo miru nego se borimo za ravnopravnost i ono što smo prije 30 godina dobili međunarodno verifikovanim sporazumom“, rekao je Dodik.

On je ustvrdio da RS ima svoje prijatelje u svijetu i da će evidentirati na koji način se raspoređuje pomoć u BiH, posebno u ovom slučaju Njemačka.

Rekao je da RS ne ugrožava mir, ali da neće prihvatiti da nestane kao nacija na ovim prostorima.

On je rekao da Njemačka tvrdi da uvažava BiH kao suverenu zemlju a imenuje ilegalnog visokog predstavnika za kojeg je rekao da se prepao nekoliko stotina Bošnjaka ispred svoje kancelarije.

„Ja sam protiv nametanja rješenja i mislim da model ponašana u BiH treba da bude dogovor naroda i njihovih izabranih predstavnika“, rekao je Dodik i dodao da Šmitove odluke RS neće prihvatati.

Dodik je komentarisao i odgovor Ambasade Njemačke „Nezavisnim novinama“ o poštovanju Republike Srpske, ustvrdivši da je činjenica da je Ambasada korističa skraćenicu RS pokazuje kako je oni ne poštuju.

Poslanici SDS-a i PDP-a ne prisustvuju posebnoj sjednici Narodne skupštine RS. Na sjednici je prisutan Nebojša Vukan

(Nezavisne novine)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.