Dodik pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka na konsultacije: Ko se neće odazvati?

Dodik pozvao predstavnike svih parlamentarnih stranaka na konsultacije: Ko se neće odazvati?

Formiranje Vlade Republike Srpske – glavna je tema konsultacija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika parlamentarnih stranaka.

 

Između ostalog, ranije je najavljeno da se od njih očekuje i da se izjasne da li će biti dio široke koalicije, radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. Poziv je upućen svim liderima stranaka u Srpskoj.

„Sve parlamentarne partije su pozvane, ko dođe, ja ću ih primiti, razgovarati sa njima, vidjeti šta su njihova politička gledanja na Republiku Srpsku, oni koji ne dođu i njima hvala. Ko će doći, a ko neće doći, hoće li šepav, ovakav ili onakav, snažan ili nejak to je njihov problem“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

DNS i SPS podržavaju inicijativu nacionalnog jedinstva. Odazvaće se pozivu na sastanak.

„Moramo sačuvati institucije Republike Srpske, ne smijemo dozvoliti da srpski član predsjedništva bude preglasan i uvijek moramo obezbijediti dvotrećinsku većinu za veto srpskog člana predsjedništva“, kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Očekivano, zamjera im to Nebojša Vukanović. Između redova je poručio da njega u priči o širokoj koaliciji neće biti, koju je opisao u svom stilu.

„Ne želim učestvovati u njegovim predstavama i igrokazima, davati nekakav privid legitimiteta i normalnosti njegovim uzurpacijama. Zbog toga Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića se neće odazvati pozivu na lažne ‘konsultacije'“, rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

Da li će na sastanak PDP-ovci koji su u prošlom sazivu najčešće bježali sa glasanja na posebnim sjednicama, ne znamo jer na naše pozive lider partije, po običaju nije odgovarao. Isti slučaj i u SDS-u koji je nakon izbora u rasulu. Ranije su obe stranke poručile da na sastanak neće.

Za razgovore su spremni u NPS-u Darka Banjca. Odzavaće se sastanku i iznijeti svoje stavove.

„Mi hoćemo da budemo dio rješenja. Imamo želju i hoćemo da ostvarimo svoju želju, mi hoćemo da učestvujemo i da damo svoj doprinos kako bi rezultati Vlade Republike Srpske bili što bolji“, poručio je Darko Banjac predsjednik NPS-a.

Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih, poruka je iz Ujedinjene Srpske.

„Mislimo da je to čin i demokratske i lične i nacionalne odgovornosti, ali i čin lične kulture. Možete da se ne slažete sa predsjednikom, ali on je predsjednik vaše Republike i morate da se odazovete i na sastanku sa njim možete da kažete sve u skladu šta vi ili vaša politička partija mislite“, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

U prethodnom sazivu vitalni nacionalni interes Srpske opozicionarima je bio u drugom planu. Kada se o tome raspravljalo najčešće su izostali sa glasanja ili ga nisu podržali.

(ATV)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.