Dodik: Putin razumije situaciju, Republika Srpska neće ostati sama

Dodik: Putin razumije situaciju, Republika Srpska neće ostati sama

Dodik, Putin razumije situaciju, Republika Srpska neće ostati sama

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je danas u Banjaluci da su sastanci u Rusiji bili uspješni, posbeno ističući sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te je dodao da je Republika Srpska pokazala svoj značaj.

„Nama je to bila prilika da sagledamo važne detalje politike koja se vodi na nivou Rusije. Nastavili smo naš dijalog koji smo otpočeli ranije.

To je bio moj 20. susret sa Putinom, ono što se sada razlikuje jeste situacja u Ukrajini.

Moja uloga kao predsjednika Republlike Srpske da ne zatvaram vrata bilo kome. Želimo da razvijemo saradnju na najvišem nivou“, izjavio je Dodik.

On je kazao da je razgovor sa Putinom trajao preko sat vremena, i radi se o dijalogu o različitim pitanjima.

„Bio sam u prilici da Putina upoznam sa dekadentnim ponašenjem zapada. Zapadnjaci nama govore kako trebamo provoditi odluke Ustavnog suda, a oni ih ne provode“, kazao je Dodik.

On je rekao da Putin razumije situaciju i da Republika Srpska neće ostati sama.

„Naravno da sam se posavjetovao oko toga kako će se Rusija ponašati u pogledu mogućnosti, pošto vidimo da nelegalno oni tamo održavaju neke grupe, da taj neizabrani visoki predstavnik nametne neke odluke pa i oko imovine. Imamo dva puta, jedan da nestanemo i drugi da očuvamo našu samostalnost i da je u tom pogledu krah Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik i nastavio:

„Odgovor koji sam dobio je zaista ohrabrujući za mene i odnosi se na to da predsjednik Putin razumije situaciju i da Republika Srpska neće ostati sama“.

Dodao je da sa druge strane postoji veliko nerazumijevanje od strane ambasada Velike Britanije i Amerike.

„Marfi koji drži predavanje o tome da li ja treba ili ne treba nešto da radim, a to nije on to, je narod jer mi je narod dao mandat“, rekao je Dodik.

Govoreći o situaciji u Rusiji, Dodik je naglasio da je upoznat s tim da je ona stabilna i da je Rusija neizbježan faktor u svijetu, prije svega na ekonomskom planu.

„Razgovori s Putinom odnosili su se i na upoznavanje situacije u Rusiji.

Upoznat sam da i pored toga što je Zapad konfiskovao 350 milijardi Rusija je stabilna, njeni finansijski tokovi su da ona ima preko 650 milijardi.

Nova okolnost je da je uspjela da prebaci svoju privrednu zavisnost sa Evrope na druge dijelove svijeta. Rusija očekuje rod od 158 miliona tona žita, što govori o tome da je strateški važan proizvođač.

Tamo je inflacija pala na 3,5 posto a nezaposlenost je na 3 posto. Rusija je zemlja koja ne treba međunarodne kredite“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da ga je Putin upoznao i sa situacijom oko sukoba u Ukrajini.

„Što se tiče sukoba predsjednik Putin i sam želi što prije završetak i on nije čovjek koji želi rat. Rusija se osjećala ugroženom“, naglasio je predsjednik Srpske.

Osvrnuo se i na sastanak s premijerom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

„Juče sam se sreo s predsjednikom vlade Azerbejdžana. Jedna rastuća ekonomija, koja pokazuje najveći rast u regionu i zemlja koja ima neograničene rezerve nafte i gasa i oni kreiraju svoje politike vezano za obvaaj region.

Azerbejdž dobro razumije situaciju u BiH i u tom pogledu je prije tri četiri godine ovdje i očekuje se da BiH otvori ambasadu u Azerbejdžanu.

Dogovarali smo da pokušamo organizovati jedan privredni forum ovdje i da dođu privrednici iz Azerbejdžana. Pored nafte i gasa tu su i mogućnosti za mašinogradnju i drvopreradu“, rekao je Dodik.

On je istakao da ovi sastanci govore o tome da je Republika Srpska prepoznata i da je „razumno ponašanje da s prijateljima razgovaramo“.

„Sa druge strane imamo potpuno odbacivanje kolektivnog Zapada koji želi da uništi Republiku Srpsku. Odbiti zato što Zapad traži nesaradnju sa zemljama kao što su Rusija, Azerbejdžan ili Kina značilo bi samoubistvo“ rekao je Dodik i dodao:

„Britanci su apsolutni neprijatelji Republike Srpske, a koliko vidim i Srbije. To možemo da pročitamo u jučerašnjim napadima na Srbe na sjeveru Kosova. Iza toga stoji rukopis pisan u Londonu.

Njihove kreacije su nezavršena rješenja. Nema istorijskih razloga koji bi mogli da organizuju BiH tih 90-ih godina kao zajedničku državu, ali njihova arogancija je željela kako bi se mogli baviti decenijama“.

„Svaki interencionizam koji se vidi, a naročito protiv nas, ne doprinosi stabilnosti. Vjerujem da će ljudi u Sarajevu to prepoznati i da ćemo sjesti i razgovarati“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da Amerika i Britanija smatraju BiH kolonija.

„Borba protiv kolonijalizma je pitanje koje treba da riješimo. Mi ne smijemo budućnost dočekati kao kolonija“, naglasio je Dodik.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.