Еvo šta je Dodik poručio Zaracinu na sastanku

Еvo šta je Dodik poručio Zaracinu na sastanku

Еvo šta je Dodik poručio Zaracinu.

Danas su mediji iz FBiH objavili isječak iz stenograma sa sastanka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i specijalnog izaslanika Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, održanog 7. septembra 2023. godine u Palati Republike.

Objavljeni isječak je očigledno za cilj imao diskreditovanje predsjednika Dodika.

Namjerno su izostavljeni dijelovi sa kraja sastanka gdje se jasno vidi u čemu je Dodik bio ozbiljan, a šta je bilo šala.

Stenogram je u posjedu ATV-a, pa pomenuti dio prenosimo u potpunosti.

„Slušajte, nema ni jednog valjanog argumenta koji nama garantuje da imamo stabilan i siguran život u okviru BiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

„Koju valutu planirate da uvedete kada se otcijepite?“, rekao je Manuel Zaracin, specijalni izaslanik Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan.

DODIK: Našu!

ZARACIN: (SMIJЕH)

DODIK: Imamo mi pripremljenu…Smijete se Vi, šta…Pa mi poštujemo Vašu valutu. Rublju! Еto koju ćemo valutu uvesti.

ZARACIN: Da li se možete sjetiti kako je Soroš napravio svoju valutu?

DODIK: Mi ćemo uvesti rublju ili tako nešto.

ZARACIN: Puno sreće sa rubljom.

DODIK: I onda ćemo prodavati gas. Mi vama, dabome.

ZARACIN: Ne trebamo više.

DODIK: A ne trebate? Pa to možda Vaša opcija, ali vidjećemo. Možda Vas interesuje litijum?

ZARACIN: Iznos deviznog kursa jednostavno…

DODIK: Dobro ok, ovo sam se malo šalio na Vaše pitanje o valuti. Naravno da to nije neizvjesno. Ali, da li mislite da je toliko snažna konvertibilna marka da ćemo mi žaliti za njom? Kod Vaše Dojč banke, nalaze se depoziti Centralne banke u BiH. Naša Centralna banka ne može da emituje ni ono za šta ima realno pokriće. Recimo, mi sada imamo 500 miliona evra više u depozitima nego što imamo emisije konvertibilne marke. Čekaj, ovo je suština. Ovo je suštinsko pitanje. A možete i Vi biti meni iskreni pa reći koliko ste emitovali evra bez pokrića u zadnje tri godine? I hoćete da Vam ja donesem odluku Еvropske centralne banke koja je to uradila? Еto, mi nemamo emisionu banku.

ZARACIN: Da li bi postojao fiksni devizni kurs sa evrom ili dolarom, kada bi se uvela ova valuta ili bi to bilo u slobodnom opticaju?

DODIK: Mi imao iskustva, nemojte sumnjati u to. Imali smo svoju centralnu banku, imali smo sve. Malo bilo poremećeno, ali dobro. Kao što vidite mi smo to preživjeli. Vidite ovaj grad kako je sređen bez Vaših para.

ZARACIN: Ja ću Vam pokloniti naljepnicu sa nula maraka na njoj.

DODIK: Hoćete da ja Vama sada poklonim naš izgled buduće valute?

ZARACIN: Naravno.

DODIK: I šta bi, izašli na medije pa kao evo vidite koliko su ozbiljni?!

ZARACIN: Ja sam i od Volfganga Šojblea dobio već jednu novčanicu gdje je on bio oslikan, to je naravno bio lažan novac.

DODIK: Mene nema na tome.

DODIK: Dobro, aj malo smo se šalili. Uglavnom, hvala Vama i drago mi je što možemo pričati na ovaj način. Republika Srpska je spremna da razgovara sa Njemačkom po svim pitanjima. Bez obzira što smatramo da niste korektni oko ovih stvari spremni smo da nastavimo dalje. Što se tiče Berlinskog procesa, koji Vas najviše interesuje, procjenićemo i vidjeti da li mi želimo da budemo unutra. Što se tiče BiH, mi podržavamo BiH u skladu sa Ustavom BiH, kako piše tamo. Ne podržavamo antiustavnu BiH, nego isključivo kako tamo piše. Ta BiH, ustavna, nije predmet naših razmišljanja o odlasku, a ova Vaša jeste.  I ovo za Šmita sam ozbiljno mislio, a vjerujem i Vi. Hvala Vam. Nadam se da Vam se svidjela moja rakija pa ću Vam i ovaj put pokloniti.

ZARACIN: Vaša rakija je zaista puno bolja nego Vaša politika.

DODIK: Kada bi dovoljno popili te rakije onda bi shvatili da sam u pravu. Možete početi odmah.

ZARACIN: Kada biste imali toliko procenta na izborima, koliko ima alkohola…

DODIK: Blizu sam ja, samo koliko vidim Vaši padaju.

ZARACIN: 14,9% jer jedan poslanik više bi bio Saracin. Da, kada sam razgovarao sa Analenom Berbok onda je ona samo rekla, bio je još jedan kolega koji je rekao, mi smo tačno odlučili da dobijemo 14,9% glasova da ona ne bi mogla biti premijer, odnosno kancelar, nego da ona bude…i ona je odličan ministar vanjskih poslova. S time da ti ne možeš postati poslanik unutra…

DODIK: A onda Vas je poslala meni ovdje, jel?

ZARACIN: Da, da, da, ona je vjerovatno rekla da će Dodik sada biti kažnjen zato što nije dobila dovoljno glasova. Gospodine predsjedniče, puno hvala na razgovoru. Ne razgovoru u sadržini, nego u formi. Polazim od toga da ćemo se ponovo vidjeti jednog dana na nekom mjestu.

DODIK: Kad god Vi izaberete, ja Vas neću moliti za sastanak, ali će mi biti uvijek drago. Kad ste u regionu i ako mislite…ja sam tu uvijek spreman. A za početak, počnite malo da mijenjate stav o nama.

Obustava kredita isključivo politička odluka

Iz stenograma se, takođe, između redova, između ostalog, može zaključiti da je do njemačka obustava kredita isključivo političke prirode, odnosno da su Srbi iz Republike Srpske neposlušni momci i da ih treba kazniti, a sve samo jer se po svaku cijenu ne slušaju njemačke naredbe i ideje. Na to sve je Milorad Dodik dodao da je Njemačka velika država koju cijeni.

„Cijeni i ovaj narod vašu zemlju. Ali vaša politika je pogrešna. Ali mi ćemo ostati i dalje i cijenićemo vašu zemlju u nadi da će vaša politika prestati. Dakle, Berlinski proces je nešto što mi vidimo u okviru teme o Otvorenom Balkanu. Naravno da ste vi uticali na bošnjačku stranu, koja s vama sarađuje da ovu temu Otvoreni Balkan stave sa strane. Nismo mi protiv toga, protiv Berlinskog procesa, ali ćemo vidjeti sada šta je to što se priprema da to radimo. Gledaćemo našu korist u tome. Ne ono što ćete vi meni reći da je korisno, nego što mi ocijenimo da je nama korisno“, poručio je Dodik.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.