Gradonačelnik pod istragom: Kružni tok pod lupom Tužilaštva!

Gradonačelnik pod istragom: Kružni tok pod lupom Tužilaštva!

Gradonačelnik pod istragom.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i v.d. načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Vuk Višekruna pod istragom su policije i tužilaštva zbog sumnje da su nenamjenski utrošili 1,7 miliona maraka iz kreditnih sredstava.

Istragu vodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka koje gradonačelnika Stanivukovića sumnjiči za krivično djelo obmane pri dobijanju kredita, a Višekrunu za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Sredstva nenamjenski utrošena za kružni tok

Kako saznaje ATV istraga se odnosi na gradnju kružnog toka u Bulevaru Cara Dušana (kod zgrade Еkvatora), kojom je izmijenjen režim saobraćaja u Banjaluci. Naime, u prijavi koju je PU Banjaluka dostavila tužilaštvu navodi se da je Stanivuković, u ime Grada, potpisao ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 25 miliona maraka za finansiranje kapitalnih investicija.

Kreditom je tačno definisano i određeno na šta će sredstva biti utrošena. Međutim, dio tih sredstava je od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. godine usmjeren za drugi projekat koji nije bio obuhvaćen kreditom, a radi se upravo o kružnoj raskrsnici kod zgrade Еkvatora.

U prijavi se navodi da se Višekruni na teret stavlja da je potpisao lokacijske uslove i rješenje kojim je izdata građevinska dozvola za projekat izmjene saobraćaja u Banjaluci, na lokaciji na kojoj je kružna raskrsnica izgrađena.

”Time je omogućio sticanje prava propisa koje je u suprotnosti sa Regulacionim planom za saobraćajno čvorište kod tvrđave Kastel u Banjaluci”, tvrdi izvor blizak istrazi.

Višekruna: Nisam vidio izvještaj

Vuk Višekruna za ATV kaže da je nije imao priliku da vidi izvještaj koji je podnesen tužilaštvu, navodeći da je po tom osnovu pozivan na saslušanje u policiji.

”Iskoristio sam svoje pravo i nisam davao izjavu. Ništa ne mogu da komentarišem jer izvještaj nisam vidio. Sve što o tome znam vidio sam u medijima i očigledno vi imate više informacija od mene”, rekao je Višekruna.

Gradonačelnik nedostupan za komentar

Gradonačelnik Draško Stanivuković nije odgovarao na pozive novinara ATV-a, tako da smo ostali uskraćeni za njegovu izjavu.

Prijavu protiv Stanivukovića i Višekrune PU Banjaluka je juče dostavila Okružnom javnom tužilaštvu, što su potvrdili u jutrošnjem saopštenju za javnost.

”Izvještaj je podnesen protiv D.S. i V.V. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da je lice D.S. počinilo krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, a V.V. krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, saopštila je PU Banjaluka.

Dodaju da je kriminalistička policija u ovom predmetu postupala po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

”Policijski službenici utvrdili su da postoji osnov sumnje da je D.S. djelo počinilo od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. godine, tako što je iskoristio kreditna sredstva u iznosu od oko 1.767.129 KM za namjenu drugačiju od one koja mu je odborena. V.V. se sumnjiči da je 1. i 6. novembra 2023. godine iskoristio svoj položaj i ovlaštenja, te potpisao dokumente koja su u suprotnosti sa važećom dokumentacijom”, saopštila je policija.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.