I satelit u kontroli sjetvenih površina u Srpskoj: Efikasan sistem koji treba unaprijediti

I satelit u kontroli sjetvenih površina u Srpskoj: Efikasan sistem koji treba unaprijediti

Kontrola zasijanih površina u Srpskoj putem satelita, jedna je od mjera koja omogućava da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svakom momentu ima precizne i realne podatke sa terena o sjetvenim površinama. Na taj način se podaci o broju prijavljenih zasijanih površina mogu upoređivati sa stvarnim stanjem, što znači i efikasniju raspodjelu podsticajnih sredstava, zbog čega bi, saglasni su poljoprivrednici, postojeći softver trebalo dodatno unaprijediti. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, u razgovoru za BL portal objašnjava da poljoprivrednici u Srpskoj, kako bi dobili podsticaje, prvo moraju da registruju poljoprivredno gazdinstvo, nakon čega prijavljuju šta obrađuju, koliko čega posjeduju i proizvode, kako bi dalje ostvarili svoja prava.

„Mi, dakle, nakon prijave poljoprivrednika, orijentaciono znamo sa čim raspolažemo, ali bismo nakon registracije poljoprivrednih gazdinstava i prijava površina morali tačno da znamo da li je to to na terenu. Jedan od modela koji primjenjuje Srbija je takozvani „Google map“, preko kojeg se na osnovu nekoliko boja može tačno utrvditi površina i namjena određene parcele i poljoprivredne kulture, i na osnovu toga se planira“, tvrdi Minić.

Dodaje i da se mora znati sa kojim se realnim zasijanim površinama raspolaže, kako bi se mogle donijeti realne mjere i procjene o raspodjeli agrarnog budžeta.

Sa primjenom ovakvog sistema saglasan je i dobar dio poljoprivrednih proizvođača iz Srpske, koji smatraju da on obezbjeđuje efikasan i precizan način kontrole.

Među njima je i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

„Jednostavno imamo softver koji bilježi sve odozgo, on snima i prati parcele, a služba, savjetodavac i geometar idu na parcelu prema popisu parcela, i kontrolišu šta je zasijano, kada za tim ima potrebe. Poljoprivrednici smatraju da je to dobro, jer svi koji zaista rade treba da imaju pravo na podsticaje“, ističe Marinković u razgovoru za BL portal.

Dodaje i da će sistem biti unaprijeđen, kako bi se moglo preciznije pratiti stanje na terenu.

„Do sada smo imali situaciju da se, na primjer, prijavi parcela da je zasijana, ali se sistem ne ažurira i slika parcele se ne mijenja dugo. Sada će ovaj softver omogućavati mnogo brže ažuriranje, tako da se u svako doba vidi šta je zasijano, koja parcela, koja kultura“, tvrdi naš sagovornik.

Ipak, pojedini poljoprivrednici ističu da ovaj sistem ima određene mane, kao i da ne može u potpunosti da zamijeni inspekciju na terenu.

Takvog mišljenja je i Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”, koji za BL portal ističe da se na ovaj način ipak ne može utvrditi razlika između sličnih kultura.

„Na primjer, pšenica i ječam su dvije različite kulture – na jednu su podsticaji od 500 maraka po hektaru, dok na drugu kulturu nema podsticaja uopšte.

Teško je onda preko Gugl Mapsa da se utvrdi o kojoj kulturi se radi na parceli.

Iz satelita se ne može vidjeti da li je to pšenica ili ječam ili nešto treće.

Ovim sistemom može se vidjeti razlika između šume i obradive površine, a sve ostalo je malo upitno“, ističe Bakajlić.

Olakšan pristup podacima i stanju na terenu, koji omogućava softver satelitskog praćenja zasijanih površina, kao dio generalne digitalizacije sistema registracije poljoprivrednih gazdinstava, podržavaju u Privrednoj komori Republike Srpske.

„Mišljenja smo da je neophodno postojeće informacione sisteme kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede unaprijediti i apsolutno treba podsticati digitalizaciju i informatizaciju poljoprivrednog sektora s ciljem identifikacije i efikasnijeg korišćenja poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednih resursa, efikasnijeg praćenja poljoprivrednih gazdinstava i opravdanosti podsticanja određenih kultura. Ova mjera je naročito značajna za digitalizaciju poljoprivrednih procesa kroz mogućnost unapređenja upravljanja poljoprivrednim zemljištem“, kaže za BL portal Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske.

autor:bl-portal, foto: bl-portal

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.