Ima li Kresojevića u AVIONU! Banjaluka najeftinija???

Ima li Kresojevića u AVIONU! Banjaluka najeftinija???

Banjaluka je najjeftiniji grad u Republici Srpskoj po pitanju komunalnih usluga, kaže gradski menadžer Bojan Kresojević.

Komentarišuću reakcije na poskupljenje komunalnih usluga u Banjaluci Kresojević je rekao da četveročlano domaćinstvo koje živi u Banjaluci u stanu od 60 kvadrata na mjesečnom nivou treba za sve komunalije da izdvoji 165 KM, a da je u Doboju potrebno 300 KM.

„Više od 130 KM je razlika. Kada uporedimo sa platom, to je u Banjaluci 11,8 odsto prosječne plate, a u Doboju 23,7 odsto. Za vodu 16,6 odsto jedno domaćinstvo izdvaja u Banjakuci, a u Gradišci 29,5 odsto“, dodao je Kresojević.

Pojasnio je da su se banjalučka preduzeća koja su inicirala poskupljenje već 15 mjeseci nalazila u teškoj  situaciji usljed poskupljenja energenata, prije svega električne energije, drvne sječke i goriva.

„Intenzivno smo radili sa rukovodstvom tih preduzeća kako bismo maksimalno uštedjeli na drugim rashodima i ovo nadoknadili. Držali smo isti nivo cijena iako realno u tim uslovima to nije bilo moguće izdržati. I evo sada smo došli u situaciju da smo dvije trećine tereta – deset miliona KM – preuzeli na sebe Grad i preduzeća, a jednu trećinu korisnici usluga“, kaže Kresojević govoreći o korekciji cijena usluga preduzeća „Eko toplane“, „Vodovod“ i „Čistoća“.

Govoreći o higijeni u gradu, Kresojević je rekao da su planovi i zadaci gradske administracije da se dodatno unaprijedi stepen higijene, ali da je Banjaluka lider i u ovom segmentu.

„Banjaluka je na zavidnom nivou higijene. Banjaluka je danas lider kada je u pitanju higijena u lokalnim zajednicama. I pored toga, planiramo u narednom periodu da sve više koristimo podzemne kontejenre i to će biti praksa da svaka nova zgrada ima takve kontejnere“, naglasio je on u izjavi koju prenosi sajt Gradske uprave.

Skupština grada Banjaluka je na vanrednom zasjedanju 22. marta izglasala poskupljenja komunalnih usluga prema kojem će voda biti skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, a grijanje će građane koštati 19 odsto više.

Poskupljuje VODA u Banjaluci?! Vodovod: Računi veći sa samo dvije marke

autor:faktormagzin/GU banjaluka, foto: Faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.