Ko sve želi u fotelju gradonačelnika i načelnika – U Banjaluci ubjedljivo najzanimljivije

Ko sve želi u fotelju gradonačelnika i načelnika – U Banjaluci ubjedljivo najzanimljivije

Ko sve želi u fotelju gradonačelnika i načelnikaPolitičke partije u Republici Srpskoj znaju imena kandidata koji će u trku na predstojećim lokalnim izborima, a ono što je već jasno je da će, pored znatnog broja načelnika i gradonačelnika koji će se boriti za novi mandat, i poslanici te pojedini direktori škola, ali i profesori u bitku za fotelju.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je izbore za 6. oktobar, a rok za prijavu i ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je u petak.Dvije najveće stranke u Srpskoj – SNSD i SDS najavile su da će imati kandidate u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

– SDS već uveliko objavljuje imena kandidata koji će u trku za načelnike i gradonačelnike.

Ono što je sigurno jeste da će aktuelni gradonačelnici i načelnici iz reda SDS-a biti kandidati i za novi mandat  – kazao je “Glasu” lider te stranke Milan Miličević.

Do sada je, kako je naveo, ta stranka promovisala kandidate koji će u trku za načelnika Vlasenice, Vukosavlja, Čelinca.

– Imaćemo kandidate u većini lokalnih zajednica – kazao je Miličević.

Aduti SDS-a

Tako će u trku iz SDS-a za načelnika Berkovića Bojan Samardžić, Vukosavlja Bojan Rakić, Vlasenice Slaviša Mazić, a Čelinca Aleksandar Krejić.

– Za novi mandat boriće se i aktuelni gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, dok će u trku za gradonačelničku poziciju i jedna žena, odnosno aktuelni poslanik SDS-a u NSRS Maja Dragojević Stojić i ona će biti kandidat za gradonačelnika Prijedora – naveo je Miličević, koji je potvrdio da će u trku za još jedan mandat za načelnika Teslića.

Na megdan Miličeviću će, po svemu sudeći, izaći Nedeljko Kerić, koji je zajednički kandidat SNSD-a i SPS-a za načelnika Teslića.

I na prošlim lokalnim izborima Dragojević Stojić bila je u trci za izbor gradonačelnika Prijedora, ali je izgubila od SNSD-ovog Dalibora Pavlovića, koji se na toj funkciji zadržao svega godinu, a na prijevremenim izborima u tom gradu, koji su održani krajem 2021. godine, pobijedio je kadar iste stranke Slobodan Javor.

Bitku u Prijedoru, kako sada stvari stoje, vodiće Dragojević Stojić i Javor.

– Prijedlog svih mjesnih odbora je da ja budem kandidat za gradonačelnika.

To treba da potvrdi Gradski odbor.

Čim se to desi, zvanično ću objaviti kandidaturu – kazao je “Glasu” Javor koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor.

Kada je riječ o Bijeljini, SNSD još nije donio odluku ko će izaći na crtu SDS-ovom Ljubiši Petroviću,  a u Gradskom odboru te stranke u Bijeljini kazali su da će do početka juna izaći sa imenom kandidata.

– Sve je dogovoreno. Ime našeg kandidata saopštićemo do početka juna  – kazali su “Glasu” u Gradskom odboru  SNSD-a Bijeljina.

Nova lica u Derventi

Ono što je sada već izvjesno jeste da se u Derventi neće boriti aktuelni gradonačelnik i kadar SNSD-a Milorad Simić.

SNSD je već objelodanio da će u trku za prvog čovjeka Dervente aktuelni poslanik te stranke u Narodnoj skupštini Igor Žunić,  dok će mu iz SDS-a na megdan izaći Vlado Kovačević kojem je ovo drugi put da se kandiduje za tu funkciju.

SDS je već objavio da će imati kandidata i za gradonačelničku poziciju u susjednom Prnjavoru, odnosno u bitku na predstojećim izborima za tu poziciju ući će Milan Petrović, aktuelni poslanik te stranke u republičkom parlamentu.

Još ranije je najavljeno da će se aktuelni gradonačelnik Prnjavora i kadar SNSD-a Darko Tomaš boriti za novi mandat, ali od njega nismo uspjeli dobiti potvrdu.

SNSD je već takođe najavio da će se za novi mandat na čelu Laktaša boriti aktuelni gradonačelnik Miroslav Bojić, ali i Dragan Vođević iz Mrkonjić Grada koji cilja novi četvorogodišnji mandat.

U opoziciji navode da još nisu odlučili ko će se boriti za fotelje u ovim lokalnim zajednicama.

Borba za Hercegovinu

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je prethodnih dana i da će aktuelni gradonačelnik najvećeg grada u Hercegovini Mirko Ćurić u trku za novi mandat, dok je zajednički kandidat opozicije za tu funkciju profesor Lazar Radan.

Njegovu kandidaturu za ovu funkciju Lista za pravdu i red najavila je još u oktobru prošle godine.

Takođe, opozicija je već saopštila da će poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Ognjen Bodiroga biti kandidat za načelnika Foče, a aktuelni načelnik te lokalne zajednice i kadar SNSD-a Milan Vukadinović navodi da još nije odlučeno ko će ispred te stranke biti kandidat za lokalne izbore.

– Poštovaću odluku organa stranke.

Za sada sve ide u tom smjeru da ja budem kandidat.

Ko sve želi u fotelju gradonačelnika i načelnika

Vidjećemo da li će tako i biti – kazao je “Glasu” Vukadinović.

Opštinski odbor SNSD-a donio je odluku da Miodrag Parežanin bude kandidat SNSD-a za načelnika Bileće.

On je trenutno direktor Osnovne Škole “Petar Drugi Petrović Njegoš” u Bileći.

Za novi mandat, po svemu sudeći, boriće se i aktuelni načelnik Bileće, SDS-ov Veselin Vujović.

– Sve za sada ide u tom smjeru da ja budem ponovo kandidat. O svemu ćemo se oglasiti u roku  – rekao je “Glasu” Vujović.

Njima će se pridružiti i Mihajlo Vujović koji je još ranije najavio svoju kandidaturu za načelnika Bileće, a riječ je o bivšem menadžeru u toj lokalnoj zajednici.

Još jedan narodni poslanik opozicije će, kako sada stvari stoje, u trku za fotelju na lokalu, a riječ je o Vukoti Govedarici koji će biti kandidat za načelnika Gacka.

Po svemu sudeći, u toj lokalnoj zajednici biće više kandidata za načelnika jer je SPS predložio svog Sinišu Mandića.

Sa imenom još nije izašao Opštinski odbor SNSD-a Gacko i to zbog postojanja dvije struje u tom odboru koje ne mogu da se usaglase o imenu kandidata koji će u trku za načelničku fotelju.

I Vujičić u igri

SNSD razmatra i mogućnost da aktuelni poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslav Vujičić uđe u trku za načelnika na predstojećim lokalnim izborima i to u opštini Istočna Ilidža.

– Još razmatramo tu opciju. Vidjećemo šta će biti i kakvu odluku će donijeti stranački organi  – kazali su “Glasu” u SNSD-u.

Banjaluka

Za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj boriće se više kandidata.

Pored aktuelnog gradonačelnika i kadra PDP-a Draška Stanivukovića, svog kandidata predstavio je i SNSD, a riječ je o ljekaru Nikoli Šobotu.

Borbu za Banjaluku prethodno je najavila i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić te Davor Dragičević.

autor: glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.