KOJE RADNIKE POSAO ČEKA, A NE ONI NJEGA?

KOJE RADNIKE POSAO ČEKA, A NE ONI NJEGA?

Poslodavci u Republici Srpskoj, kao i u drugim zemljama, muku muče zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. Nakon pandemije  koronavirusa uslijedila je energetska kriza, a inflatorni pritisci tek će ostaviti traga na tržištu. Da bi preduzeća opstala u ovo nesigurno vrijeme, osim kapitala potrebni su jak menadžment i stručni kadrovi za kojima vape i njemački vlasnici firmi u Evropi i drugih dijelova svijeta. U Zavodu za zapošljavanje za Faktor su potvrdili kojim radnicima u Srpskoj je lani najlakše bilo dobiti posao. Digitalna pismenost ključ je uspjeha na putu do dobrog posla, ali i punijeg novčanika. Za informatičarima, farmaceutima, ljekarima, ali i još nekim visokokvalifikovanim kadrovima godinama unazad se ne smanjuje potražnja.

Elektrotehnika, pravo i ekonomija

Analizirajući broj zaposlenih lica po strukama i zanimanjima za pomenuti period vidimo da poslodavci iskazuju interes za zapošljavanjem lica koja su u najvećem broju prijavljena na evidenciju nezaposlenih, kao što su diplomirani ekonomisti i pravnici, ali i deficitarna zanimanjima kojih nema puno na spisku onih koji čekaju na posao.

A to su: profesori matematike i fizike, ali i informatike, diplomirani farmaceuti, ljekari, diplomirani inženjeri elektrotehnike i drugi.

Iz Zavoda su za naš magazin istakli da analize pokazuju da poslodavci koji traže zapošljavanje diplomiranih ekonomista i diplomiranih pravnika su zastupljeni u gotovo svim djelatnostima što opravdava činjenice da u okviru svake firme postoji potreba za pomenutim kadrom sa jedne strane, a sa druge strane u Zavodu za zapošljavanje Srpske je priliv lica pomenutog zanimanja iz obrazovnog sistema.

I to je dobro, jer bi u protivnom teško konkurisali inostranim firmama, koje mogu da ponude i veće zarade, dok domaći poslodavci traže poresko rasterećenje kako bi i oni mogli povećati plate.

Konobari, bravari, obućari…

U okviru četvrtog stepena stručne spreme (SSS) poslodavci u Republici Srpskoj su u 2021. godini najviše iskazali interes za zapošljavanjem ekonomskih tehničara, medicinskih tehničara, operatera na računaru, te mašinskih tehničara.

U oglasima u zemljama u okruženju traže se konobari, posebno uoči nove turističke sezone, kao i vozači pa ćete biti i nagrađeni ako dovedete dobrog radnika.

Medicinski radnici, njegovatelji, gotovo da i ne moraju da se prijavljuju na biro.

Otvorenih radnih mjesta ima i u drugim oblastima, i to solidno plaćenih, iako đaci, nažalost, još uvijek nedovoljno preferiraju zanate.

Kada je u pitanju treći stepen stručne spreme (KV) u Srpskoj je lani najviše zaposleno lica sljedećih zanimanja: prodavač, konobar, vozač teretnih vozila, bravar, obućar te zavarivač.

Prevoznici su i prije pandemije upozoravali da će zbog nedovoljnog broja radnika u toj oblasti doći do problema u isporuci roba.

Jedan od vozača za magazin Faktor kaže da njihov posao nije dovoljno priznat, ali i plaćen, iako dostavljaju sve ono što mi trošimo i bez čega bi naš život gotovo stao.

Osim profesionalnih vozača na međunarodnim turama, traže se i dostavljači hrane i roba koje naručujemo putem interneta.

Najviše u Banjaluci

Lani je sa evidencije nezaposlenih Zavod za zapošljavanje Republike Srpske posao dobilo ukupno 31.289 lica.

U toku prošle godine najviše novih radnika je zaposleno u Banjaluci (4.037), Bijeljini (2.709), Prijedoru (2.196), Doboju (1.592), Gradišci (1.262), Zvorniku (1.226), te u Palama (1.043).

Akcionim planom zapošljavanja za 2022. godinu, koji je usvojila Vlada Republike Srpske, kroz realizaciju šest programa planirano je zapošljavanje 3.670 novih radnika za šta su izdvojena sredstva od 14,1 milion KM.

Do sada je odobreno 13.698.858 KM za zapošljavanje 3.522 lica sa evidencije nezaposlenih po nekoliko programa.

Za finansiranje samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske, „Zajedno do posla“, odobrena su sredstva od 2.996.858 KM za zapošljavanje 387 lica.

Kadrovi za privredu

Po Programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi odobrena su sredstva od 3.650.000 KM za zapošljavanje 850 lica.

Za podršku zapošljavanju u privredi putem uplaćenih poreza i doprinosa zaposlenih radnika, biće utrošeno pet miliona KM za 2.000 radnika, a po osnovu programa podrške zapošljavanju mladih sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika odobreno je za ovu godinu 2.052.000 KM za zapošljavanje 285 lica.

Javni poziv po navedenim programima je zatvoren 7. marta te je komisija za njihovu obradu i ocjenu  krenula sa radom.

Kao i ranijih godina interesovanje je veliko, kako poslodavca tako i nezaposlenih lica za sve programe, kazali su nam u Zavodu za zapošljavanje.

Raspisivanje javnog poziva po programu obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije i kroz program zapošljavanja Roma se očekuje u skorije vrijeme.

MANJE NEZAPOSLENIH

Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na kraju februara ove godine bilo je 71.927 nezaposlenih osoba, što je za 10.057 ili 12,3 odsto manje u odnosu na isti period u 2021. kada je posao tražilo 81.984 lica.

Osim stečenog teorijskog znaja, važno je i ono praktično, a prva znanja dobro je steći još tokom studiranja, napominju savjetnici u agencijama za traženje posla.

STALNI POSAO I REDOVNA PLATA

Nadležni svake godine apeluju da mlade treba usmjeriti ka sigurnim radnim mjestima, dobro plaćenim, a to su obično deficitarna zanimanja.

Problem su i osobe bez kvalifikacije ili oni koji odbijaju prekvalifikaciju, iako je uvijek dobro raditi na poboljšanju ličnih kompetencija, kažu poslodavci.

Iako se tržište rada mijenja iz godine u godinu, kreativne vještine su nezamjenjive i tu vas roboti neće moći zamijeniti.

autor: faktormagazin.ba, tekst je izašao u FM 40 štampanom izdanju od 23.marta 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.