Kvalitet goriva u Srpskoj: Naftaši kažnjeni sa 300.000 KM

Kvalitet goriva u Srpskoj: Naftaši kažnjeni sa 300.000 KM

Kvalitet goriva na pumpama u Srpskoj je na zadovoljavajućem nivou ali Inspektorat je utvrdio i brojne nepravilnosti. 

Zbog kvaliteta goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj inspektori su za sedam mjeseci napisali 24 prekršajna naloga u vrijednosti od 300.000 KM, pokazali su preliminarni podaci Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako su istakli u Inspektoratu RS, kontrola usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva u Srpskoj se vrši za dva perioda.

Zimski monitoring od oktobra do kraja aprila i ljetni koji je počeo u maju i trajaće do kraja septembra.

S obzirom na to da je zimski monitoring tek završen, u Inspektoratu ističu da određeni postupci i analize još traju.

Uzorci

U proteklom periodu uzeto 1.124 uzorka za laboratorijsku analizu kvaliteta goriva.

„Nakon izvršenih analiza u 12 slučajeva ili jedan odsto utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva“, kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da je praksa pokazala da se odstupanja najčešće odnose na sniženu tačku paljenja.

Razlog je miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim stanicama.

Usljed nepažnje zaostali benzin u ispusnom cjevovodu auto-cisterne i u seperatoru može da snizi tačku paljenja dizel goriva.

Kvalitet goriva

„Kontinuiran rad tehničke inspekcije rezultirao je time da su utvrđena odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti simbolična i da je gorivo na pumpama u Srpskoj u skladu sa važećim propisima“, istakli su u Inspektoratu.

Dodaju da s ciljem daljeg eliminisanja odstupanja na koja analize ukazuju, najveću ulogu imaju sami dobavljači.

U smislu edukacije svojih radnika koji vrše prevoz tečnih naftnih goriva, a čime će i sebe zaštititi od potencijalnih kazni koje u ovim slučajevima nisu male.

U Inspektoratu RS ističu da je za subjekte kod kojih se analizom dokaže da su prometovali tečna naftna goriva koja nisu bila usklađena sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva propisane kazne za pravno lice 20.000 KM.

Odgovorno lice u pravnom licu plaća kaznu 5.000 KM.

Potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Milovan Bajić istakao je da se u Srpskoj isporučuje gorivo uglavnom propisanog kvaliteta.

On tvrdi da su odstupanja sporadična.

„Svi mi gorivo kupujemo u nekoj od okolnih rafinerija i uvozimo kao i drugi“, kazao je Bajić.

Program

Kontrolu kvaliteta goriva koje se prometuje na benzinskim stanicama obavlja inspekcija za naftu i gas, u skladu sa Programom utvrđivanja usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva.

Pravilnik donosi Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Pomenutim programom definisan je, navode u Inspektoratu, obim i postupak kontrole kvaliteta goriva, a prema zahtjevima Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

„Broj uzoraka za analizu uzetih u unutrašnjem prometu raspoređuje se na dobavljače srazmjerno njihovom učešću u prodaji tečnih naftnih goriva po strukturi za prethodnu godinu, a prema broju kontrola koji je utvrđen programom“, objasnili su u Inspektoratu.

Glas Srpske

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.