„Lijekovi u Srpskoj skuplji zbog ponašanja Agencije za lijekove BiH“

„Lijekovi u Srpskoj skuplji zbog ponašanja Agencije za lijekove BiH“

Cijena lijekova u Republici Srpskoj najviše zavisi od odluka Agencije za lijekove BiH nad kojom Srpska nema uticaja i na čijem čelu je Aleksandar Zolak, izjavila je danas u Bijeljini savjetnik direktora Fonda Branka Gavrić.

Gavrićeva je podsjetila da je upravo zbog toga u Narodnoj skupštini i pokrenuta inicijativa za formiranje Agencije za lijekove Republike Srpske, ali su je strani faktori i opozicija odbacili.

Komentarišući tvrdnje izrečene na pojedinim stranačkim skupovima i u medijima da su institucije Republike Srpske odgovorne što su lijekovi i do dva puta skuplji nego u Srbiji, Gavrićeva je rekla da je prava adresa za takva pitanja Agencija BiH.

– Na formiranje cijene lijekova u Srpskoj u najvećoj mjeri utiče Agencije za lijekove BiH koja zahtijeva striktnu registraciju unutar BiH, a zbog veličine tržišta to se mnogim proizvođačima ili ne isplati i odustaju od registracije, ili te troškove ukalkulišu u cijenu lijeka – navela je Gavrićeva.

Prema riječima Gavrićeve, Agencija je na ovaj način praktično zatvorila tržište BiH, što veleprodavcima omogućava da zaračunavaju veće marže, a na to sve se zaračunava PDV koji je veći nego u Srbiji.

Pravo pitanje je, smatra ona, zbog čega Agencija za lijekove BiH ne koriguje cijenu registracija kroz promjenu postupka, ili se tržište BiH ne otvori ili udruži sa tržištima okolnih zemalja.

– Agencija za lijekove Republike Srpske trebalo da je uspostavi kontrolu nad unutrašnjim tržištem entiteta, gdje bi se u prometu mogli naći i lijekovi koji su registrovani u Srbiji, bez obaveze ponovne registracije. Pokušali bi se naći i drugi načini otvaranja, jer je krupnije tržište interesantnije proizvođačima – rekla je Gavrićeva novinarima.

Ona je pojasnila da je tako lijek u Italiji ili Grčkoj jeftiniji nego u Srbiji.

Gavrićeva je istakla da cijenu skupih lijekova zbog ovakvog, uslovno rečeno monopolskog ponašanja Agencije za lijekove BiH, plaćaju lica koja ne putuju, ili kojima je Srbija daleko.

Ona je ocijenila da najgore prolaze pacijenti za čije lijekove su potrebni preparati kojih uopšte nema u BiH, jer njihova registracija nije isplativa. Među njima su i djeca koja imaju pulmološke probleme, reumatološki i drugi bolesnici.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.