Mladić: Pod uticajem NATO zemalja, očigledno je da se ruši Dejtonski sporazum!

Mladić: Pod uticajem NATO zemalja, očigledno je da se ruši Dejtonski sporazum!

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, smatra da Dejtonski sporazum treba čuvati, vraćati se na njegov izvorni dogovor i ono što je bilo usaglašeno, a sve ono što je nasilnim metodama oduzeto Republici Srpskoj – u mirnom procesu treba vratiti.

 

„I da se konačno svi posvetimo razvoju, miru i radu, a ne nastavljanju ratovanja drugim sredstvima“, izjavio je Mladić Srni, povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je ocijenio da se sada vidi da je, poslije svih ovih godina, Dejton platforma koja može da donese i mir i funkcionisanje u BiH na korist svih građana BiH, i Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

„Međutim, nažalost, pod uticajem, prije svega NATO zemalja, očigledno je da se ruši Dejtonski sporazum od samog njegovog nastanka i da mu nije ni data šansa da profunkcioniše onako kako je bilo dogovoreno“, rekao je Mladić.

Mladić je podsjetio da je Dejton ipak sporazum koji je donio mir u BiH, koji je bio pun teških kompromisa za srpsku stranu, ali da je potpisan u interesu mira i daljeg razvoja.

„Žalosno je što neke sile, koje su bili garanti Dejtonskog sporazuma, nisu radile u pozitivnom smislu na njegovom funkcionisanju, nego su od samog starta počele da ga menjaju, krive i da ga pretvaraju u nešto što nije trebalo da bude“, rekao je Mladić.

On je ukazao da je, uprkos svemu, Dejtonski sporazum ostao i opstao do danas i u ovom trenutku je jedina platforma na kojoj srpska strana može da insistira da se sprovede do kraja ono što je dogovoreno.

„I da se ono što je u međuvremenu oduzeto – vrati Republici Srpskoj, što joj pripada, kako bi došli do nekakvog načina da BiH funkcioniše na dobrobit svih. Ne vidim drugi put, osim da se vraćamo na izvorni Dejton i da probamo da nađemo nekakav minimalni konsenzus da svi bolje žive u BiH“, istakao je Darko Mladić.

U ponedjeljak, 21. novembra, navršava se 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.