NISMO OVCE ZA ŠIŠANJE- Bagere platio „košenjem” trave u decembru

NISMO OVCE ZA ŠIŠANJE- Bagere platio „košenjem” trave u decembru

Gradonačelnik Draško Stanivuković platio je iz gradske kase (30. decembra 2021. godine), čak 10.709,01 KM za košenje, uklanjanje živice, niskog rastinja i drvenastog korijenja u jednoj banjalučkoj ulici u širem centru grada. Izvođač radova bilo je Građevinarstvo Kos, a površina je bila oko 1000 kvadratnih metara. Odmah se postavlja pitanje zašto bi neko kosio livadu krajem decembra ili dan prije nove godine? Možda se i može naći logično objašnjenje da je račun plaćen zadnjeg radnog dana u staroj godini kako bi se „popeglale knjige” za ranije izvedene radove. Onda ide pitanje: zašto bi grad plaćao da se okrči određena njiva? Možda se i za to može naći objašnjenje Ne daj Bože zmija i drugih životinja u bližem centru grada. Ili možda Banjaluka prodaje parcelu pa želi da je investitoru predstavi u što ljepšem svjetlu? Ima logike, ali kad bi se neko šalio.

Prosto da ne povjeruješ

Za cijenu, složićemo se, nema ništa ni smješno kao ni logičnog ni nelogičnog objašnjenja.

Više od 10.000 maraka za 1000 kvadrata košenja ili 100 KM po kvadratu.

Malo li je, kume? I da se čupa drveće staro hiljadu godina iz šume u koju ljudska noga nikada nije kročila i da je korijenje istog stiglo do Kine.

Teško da može i živica oko tih 1000 kvadrata biti tolika da trebaju mašine od par stotina hijada maraka za njeno uklanjanje.

Na kraju, zašto Građevinarstvo Kos kosi livadu, čupa korijenje i sklanja živicu?

Opet, zašto ne i neko drugi?

Kao da drugi građevinski neimari nemaju te mašine, ili (ne daj Bože),Tamaris koji godinama šiša livade i održava zelenilo.

Po svemu sudeći ovdje je u pitanju neko drugo šišanje, tvrde dobro upućeni izvori iz Gradske uprave i dodaju da su Draško Stanivuković i njegovi saradnici uhvaćeni sa rukama u medu.

Novac za ležarinu

Odgovor na pitanje zašto je košenje trave koštalo baš toliko, prema saznanjima magazina Faktor,  leži u građevinskim mašinama i pomenutom građevinaru.

Dobro upućeni izvori iz banjalučke administracije tvrde da Kos nije šišao nikakvu livadu, niti čupao korijenje u ulici Stepe Stepanovića kod broja 248, a biće jako zanimljivo i vidjeti ko je vršio nadzor izvedenih radova, napravio i potpisao zapisnik poslije košenja te zašto je to sve koštalo baš deset hiljada, 709 maraka i jedan pfening.

Prema saznanjima našeg magazina, navodno izmišljenim radovima na košenju trave u stvari je, tvrde upućeni, plaćeno višesedmično ležanje bagera ispred terase Kajaka.

I tu dolazimo do odgovora zašto baš građevinarstvo Kos.

Sigurno se sjećate te priče, dana kada se gradonačelnik iz sata u sat fotografisao, najvaljujući da će srušiti dio terase ugostiteljskog objekta Kajak.

A uklanjanje se oteglo u nedogled, iako je svake sedmice najavljivao radove.

Naravno, sve je pretvoreno u rijaliti, a kad je vidio da je upao u pravnu zavrzlamu i da od rušenja nema ništa – krenulo se sa performansima.

Prvo su mjesecima ispred Kajaka ležali bageri Civilne zaštite, a onda su u jednom trenutku stigle druge mašine.

Pogađate – kompanije Građevinarstvo Kos.

Foto cirkus

Podsjećanja radi, bageri su pred Kajak parkirani 20. maja, a sporni dio terase vlasnik je sam srušio 26. novembra.

Dakle, nakon šest mjeseci.

U tih pola godine gradonačelnik se mučio da nađe izvođača radova pa je u jednom momentu planirao i da grad kupi bager, a da on lično ruši Kajak. Za taj poduhvat planirao je 70.000 KM, ali ga je osujetila skupštinska većina.

Tek iz trećeg pokušaja (30. septembra), izabran je izvođač, Građevinarstvo Kos, i za taj posao mu je trebalo biti plaćeno nešto više od 15.000 KM.

Dakle, tri mjeseca poslije dovoženja prvih bagera i dva mjeseca prije nego što je vlasnik sam uklonio spornu terasu.

Ne zna se kad su bagere Civilne zaštite zamijenili bageri Građevinarstva Kos, ali se pretpostavlja da je to bilo pred kraj septembra.

Kada se sve izračuna, bageri gospodina Kosa ležali su pred terasom Kajaka više od dva mjeseca i čekali kad će obaviti ugovoreni posao.

Treba li reći da se gradonačelnik, u međuvremenu, još nekoliko puta fotografisao i pravio medijski cirkus?

Ne treba. To se podrazumijeva kada je o njemu riječ.

Samo se kazalo

Na kraju, terasu Kajaka srušio je sam vlasnik i to 26. novembra.

Gradonačelnik nije mogao ostati bez novih kadrova pa je 27. novembra „počistio” ono što je ostalo od terase.

Naravno, taj posao nije bio ni blizu ugovorenih 15.000 KM koje je grad morao platiti po ugovoru o rušenju.

Neko je morao finansirati ležanje bagera i medijski cirkus gradonačelnika.

Nažalost, narod. Zna se!

Ali to nije bilo tih 15.000 KM. Izvori Faktor magazina iz Gradske uprave potvrđuju da je upravo Građevinarstvu Kos, za posao ispred Kajaka, plaćeno fiktivnim košenjem livade u Stepe Stepanovića.

I tu se vraćamo na početak priče gdje sad sve ima logike. Pogađate ponovo?!

Naravno da nije bilo košenja livade u decembru, već se moralo platiti gradonačelnikovo šepurenje ispred Kajaka.

autor:faktormagzin.ba, tekst je izašao u FM 39 štampanom izdanju od 17.marta 2022. godine

Share

Jedan komentar na “NISMO OVCE ZA ŠIŠANJE- Bagere platio „košenjem” trave u decembru

  1. Sta reci za gradonacelnika i rijaliti igraca, zalosno i sramotno sto ove neodgovorne osobe oko Draska vodi grad. Spominjace te vi Banjalucani dugo godina Igora Radojcica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.