NSRS usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

NSRS usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

NSRS usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske danas je jednoglasno usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Prijedlog predsjednika Narodne skupštine, uz usvojene amandmane.

U prvom dijelu treće redovne sjednice usvojeni su i Zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Evropske unije, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezjednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Njamačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta КFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka kosovskim Albancima i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potunosti neprihvatljiv.

Stevandić: Rezolucija u skladu sa međunarodnim standardima

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je u završnoj riječi naveo da je ova rezolucija u skladu sa dokumentima koji su u vezi sa Briselskim sporazumom i formiranjem Zajednice srpskih opština, na čemu će Srbija i svi njeni prijatelji insistirati.

„Mi ćemo zato ovaj dokument da pošaljemo u UN, da ga pošaljemo u Savjet Evrope kao i u Parlamentarnu skupštini Savjeta Evrope, i na sve relevantne institucije. Nadamo se da smo poslali primjer kako Srbi mogu saborno da djeluju na temama koje su nadstranačke“, rekao je Stevandić.

Narodni poslanici usvojili su danas jednoglasno Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar, prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Parlament je usvojio tri zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima  i  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Usvojen je i  Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u srijedu, 14. juna u 10 časova.

autor: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.