Oštre reakcije iz Srpske zbog odlikovanja zloglasne 103. brigade HVO

Oštre reakcije iz Srpske zbog odlikovanja zloglasne 103. brigade HVO

Ne stišava se bura nakon odlikovanja zloglasne 103. HVO brigade u Derventi. Provokacija i ruganje žrtvama – tako u Republici Srpskoj gledaju na potez hrvatskog predsjednika.

Umjesto presude za stravične zločine nad Srbima, pripadnici HVO, dobili su ordenje. Sve to soli rane porodicama žrtva, ali i onima koji su branili Republiku Srpsku.

„Samo da poručim svim borcima, svim patriotama iz Republike Srpske – Mi smo znali kako da sa njima postupamo u ratu. Ne trebam u tom naglašavati da je Dervinta bila i biće na teritoriji Republike Srpske . Treba nam puno pameti i mudrosti da Republiku Srpsku odbranimo u miru  i ja sam siguran da ćemo uspjeti“, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Posjetu Zorana Milanovića uoči obilježavanja stradanja u Sijekovcu, mnogi su doživjeli isključivo kao provokaciju.

„Prisustvovali smo juče različitim provokacijama koje su se dešavale na području Dervetne pa i Broda. Mislim da to što se desilo, to odlikovanje zloglasnoj 103. HVO brigadi, nikome ne ide na čast a najmanje doprinosi suživotu ovdje na ovim prostorima. I ja vjerujem da oni ljudi koji su to uradili dobro znaju ko je žrtva a ko zločionac“, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

„Ponosan sam sa koliko više mjere i korektnosti se ophodimo prema tome što je gospodin Milanović uradio. Ne želimo da se poistovijetimo sa tim. Hoćemo da pokažemo da smo iznad toga, ali imamo pravo da sudimo i opominjemo“, rekao je predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Hrvatski predsjednik trebalo je da zna šta se dešavalo na ovim prostorima, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata.

Milanović je, kažu, trebalo da se pokloni srpskim žrtvama.

„Trebao je da se upozna sa žrtvama, sa činjnicom da su ovdje bili sistematski logori formirani za Srbe, te da su ovdje vršeni najbrutalniji, sadistički načini mučenja Srba. To bi možda dovelo do nekakvog pomirenja. Ovako imamo situaciju da je ovo provokacija prema svim nevinim žrtvama i porodicama“, kaže vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić. 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO koju je odlikovao. Tada je poručio da poštuje Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku kao političko-pravnu činjenicu.

Autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.