Petronijević: Britanci tretiraju Karadžića kao zarobljenika!

Petronijević: Britanci tretiraju Karadžića kao zarobljenika!

Advokat Goran Petronijević ocijenio je za Srnu da Ministarstvo pravde Velike Britanije i tamošnje zatvorske vlasti tretiraju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kao zarobljenika, a ne kao zatvorenika.

 

Petronijević je ukazao da se oni ponašaju tako kao da ne mogu da shvate da je Karadžić zatvorenik UN, a ne Velike Britanije koja je sa UN sklopila ugovor o njegovom preuzimanju iz Haga, ne mareći za obaveze iz tog ugovora.

Kako objašnjava, takav odnos provijava i iz odgovora Ambasade Velike Britanije u Sarajevu na pismo grupe inteletualaca iz Srbije koji su se žalili na zatvorske uslove i tražili da se Karadžić premjesti iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Komentarišući tvrdnju britanske Ambasade da Karadžić nema lošije uslove od drugih zatvorenika i da će mu pristup medijima biti kontrolisan zbog štete koju može da nanese žrtvama, Petronijević je ocijenio da je taj dopis takav kao da ga je pisao bivši šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Podsjetivši da je Rab bio ministar u vrijeme kada je Karadžić prebačen u britanski zatvor na ostrvu Vajt i da je prije toga bio jedan o pomoćnika u tužilaštvu u Hagu, Petronijević je ocijenio da teze britanske ambasade u Sarajevu nemaju „blage veze sa mozgom“.

– Vidim da je to preneo BIRN koji je poznat po neobjektivnom izveštavanju u odnosu na sve probleme koji se Srbima dešavaju u Hagu – rekao je Petronijević Srni.

On smatra da su objašnjenja britanske Ambasade u Sarajevu nemušta odbrana, napominjući da je dobro da su oni počeli da se brane, jer su do sada ignorisali sve što se odnosi na Karadžićev položaj u njihovom zatvoru.

– Ovo nisu mogli da ignorišu zato što je ozbiljan broj intelektualaca, od kojih je jedan broj i svjetski poznat, digao glas i to ne može da se ignoriše – rekao je Petronijević.

Nekadašnji član Karadžićevog tima odbrane u Hagu ukazao je da je strana štampa počela da se interesuje o tome, prvenstveno mediji iz Italije, Rusije i Njemačke, što je Britancima očigledno stvorilo neprijatnost, pa se refleksno brane, tvrdeći da žalbe nisu osnovane i da Karacić ima odlične uslove u zatvoru.

Petronijević smatra da bi Britanci trebalo da navedu te „odlične uslove“, ako ih ima, ističući da su se kroz ugovor sa UN obavezali na to zajedno sa još 16 evropskih zemalja u vrijeme dok su još bili članica EU.

On objašnjava da bi Velika Britanija, ako misli da više nije članica EU i da za nju uslovi iz ugovora sa UN ne važe, trebalo da kaže da neće ispunjavati ugovorne obaveze.

– U tom slučaju postoji drugo rješenje, a to je prebacivanje Karadžića na drugo mjesto, o čemu intelektualci iz Srbije u svom pismu i govore – naglasio je Petronijević.

Podsjetivši da uslovi iz ugovora sa UN predviđaju da Karadžić mora da ima najmanje onakav smještaj kakav je imao u Sheveningenu i da je zatvorski tretman uvijek blaži od pritvorskog, on je istakao da to govori da oni Karadžića ne mogu da tretiraju kao osuđenika Velike Britanije.

Ukazujući da su zatvorski uslovi i zatvorski tretman prema Karadžiću gori od onoga što je imao u Sheveningenu, Petronijević je objasnio da iz toga proizilazi i drugi problem, a to je uskraćivanje prava i disciplinskog kažnjavanja, zabrana komunikacije sa porodicom i advokatima, kao i zabrana priliva novca na njegov račun, čime mu uskraćuje i pravo na osnovne potrebe.

Prema njegovoj ocjeni, sporno je i to što se Britanci, koji se ponašaju kao da su iznad UN, hvale da je Engleska učestvovala na suprotnoj strani u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka i da su učinili ogroman napor da se Karadžić pronađe i uhapsi, ali i da se obezbijede dokazi.

– To dokazuje oni nisu neutralna strana. Ni po tom kriterijumu oni ne bi imali mogućnosti da ispune uslov da Karadžić izdržava kaznu u njihovoj zemlji, jer se uvek u tom pravcu jedna vrsta osvete očekuje od onoga ko je bio protivnik u ratu prema onom ko je pobjeđen ili zarobljen – ističe Petronijević.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je nedavno od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.