Pijane goste vozi kući – Vlasnik kafane iz Srpca ništa ne prepušta slučaju

Pijane goste vozi kući – Vlasnik kafane iz Srpca ništa ne prepušta slučaju

Pijane goste vozi kući

Srpčani koji popiju koju čašicu više tokom noćnih izlazaka ne bi trebalo da brinu kako da sjednu za volan zahvaljujući vlasniku kafe-bara “Lasta” Momiru Adamoviću, koji pijane goste besplatno razvozi kućama.

Na ovu nesvakidašnju ideju došao je prije dvije godine kada je odvezao jednog rođaka u alkoholisanom stanju, a sa sestrom Sanjom se pobrinuo da vrati i njegov automobil.

– Kada se to pročulo, još nekoliko gostiju je počelo tražiti da ih vozim i tada sam shvatio da je to sigurnije za sve nas.

I mene moja majka nestrpljivo čeka svaku noć kada odem u izlazak pa tako i ja ne moram razmišljati da li su bezbjedno stigli, iako ne razumijem zašto ljudi dolaze automobilima u noćni provod i opijaju se, a znaju da se moraju vratiti svojim domovima.

Možda i zbog toga što sam oduvijek bio sportski tip i alkohol me nije privlačio u toj mjeri – priča Momir za “Glas Srpske”.

Do sada je odvezao na stotine gostiju među kojima prednjače mlađi muškarci, ali kako kaže, dešava se da i pijane djevojke prenosi preko kućnog praga.

– Imao sam svakakvih situacija pa čak i onih kada sam duplo veće i teže goste unosio u stubište pa se vučemo jedni po drugima uz stepenice, a na nesreću, uvijek se radi o višim spratovima.

Roditelji se šokiraju kada im dovedemo djecu u sitne sate, ali budu zahvalni što smo ih vratili na sigurno.

Sestra mi najviše pomaže jer me poslije poveze automobilom, a kada se djevojke zapiju onda ih ona prevozi, a ja dođem po nju – kazao je Momir.

Pijane goste vozi kući

U nekoliko navrata je imao pun automobil pijanih gostiju, a znalo se desiti da ih razvozi na četiri različite lokacije i do 20 kilometara udaljenosti.

Bilo je i slučajeva kada je vozio povrijeđene goste u hitnu pomoć pa čak i one iz drugih kafića.

– Za nas je petak najudarniji dan u sedmici i tada su svi, što bi se reklo, u punom gasu.

Ljeti ima najviše posla i tada ih vozimo ne samo vikendom već i radnim danima, a mladi se naročito vole opustiti tokom praznika, na šta smo već navikli.

To su uglavnom lokalni mještani, ali nam dolaze posjetioci i iz drugih gradova na preporuku prijatelja, ali ne zbog opijanja već zbog dobrih žurki – rekao je Momir.

Ono što ga zabrinjava jeste to da mladi mnogo više piju nego ranije i kako kaže, to su uglavnom mladići i djevojke u dvadesetim godinama, mada ima i mlađih punoljetnih lica jer se granica zrelosti pomjerila i sve ranije se ulazi u pubertet.

Smatra da ih svojim primjerom ne podstiče da više konzumiraju alkohol, već naprotiv, da to rade umjereno i odgovorno jer goste ne prevozi iz komercijalnih već iz drugarskih razloga.

– Na to ne gledam kao na iskorištavanje jer su svi gosti moji dobri poznanici i sa njima se svakodnevno družim.

U svakom trenutku možemo jedni druge pitati za neki savjet ili mišljenje, zajedno činimo jedan veliki kolektiv i njihova bezbjednost mi je oduvijek bila na prvom mjestu – istakao je Momir.

Taksi

Nakon što je zaživjela neobična ideja mladog srbačkog ugostitelja pune ruke posla imala je i prva taksi služba u Srpcu.

– Prošle godine je počeo sa radom taksi prevoz u Srpcu i do tada nisam poznavao čovjeka koji ga je pokrenuo.

Jednog dana je došao da se upoznamo i počastio me pićem, rekavši da ima pregršt poziva mladih da ih vozi do mog kafića i nazad tako da mi je drago što smo, na neki način, dali doprinos ovoj preduzetničkoj djelatnosti – rekao je Momir.

Fakultet

Momir studira na Saobraćajnom fakultetu na Panevropskom univerzitetu “Apeiron” u Banjaluci i narednog mjeseca ima zakazan termin za odbranu diplomskog rada. Njegova sestra Sanja je student Medicinskog fakulteta u Banjaluci na studijskom programu Sanitarno inženjerstvo.

autor: http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.