Porodica Radovana Karađžića traži od SAD-a skidanje sa liste sankcionisanih

Porodica Radovana Karađžića traži od SAD-a skidanje sa liste sankcionisanih

Porodica Radovana Karađžića traži da SAD skinu sankcije nametnute dok je prvi predsjednik Republike Srpske bio u bjgestvu. 

Članovi porodice Radovana Karadžića tužili su američko Ministarstvo finansija zbog toga što su ostali na listi sankcionisanih osoba, javila je Hina.

Navodi se da su Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kćerka Sonja u tužbi saveznom sudu u Vašingtonu izjavili da Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija, koji upravlja sankcijama SAD, neopravdano odugovlači s donošenjem odluke da im ukine sankcije.

Njih je američka vlada sankcionisala 2003. nakon što su bili osumnjičeni da su pomagali Karadžiću dok je bio u bjegstvu.

Radovan Karadžić je uhapšen 2008. i u haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor.

Porodica Radovana Karađžića zahtjev Ministarstvu finansija za skidanje sa liste sankcionisanih osoba počela je da podnosi 2020. godine.

U tužbi, između ostalog, navode da ih je stavljanje na listu sankcionisanih koštalo mogućnosti zapošljavanja.

Te im onemogućilo otvaranje bankovnih računa i da su nepravedno stigmatizovani.

Uprkos trogodišnjim razgovorima između OFAC-a i advokata porodice, odluka ni za jedan od tri zahtjeva nije donesena.

– Nije pošteno da neko mora čekati toliko dugo na odluku – izjavio je porodični advokat Piter Robinson, prenosi hrvatska agencija.

U tužbi se traži od suda da naloži OFAC-u da odluči o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i podmirivanje sudskih troškova.

autor: hina.hr/Faktormagzin, foto: AP/Faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.