Potvrda MUP-a: Šmit u Banjaluci bez zvanične najave! Kovačević: Krio se kao bjegunac

Potvrda MUP-a: Šmit u Banjaluci bez zvanične najave! Kovačević: Krio se kao bjegunac

Potvrda MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan istakao je da je Kristijan Šmit još jednom pokazao i dokazao da nije dostojan pozicije za koju se predstavlja da je legitimni predstavnik u BiH.

Karan je naglasio da Šmitova jučerašnja „inkognito“ posjeta Banjaluci iznova i iznova potvrđuje stav zvaničnika Republike Srpske da on nije nikakav diplomata, već obični turista.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je za Srnu da njegov dolazak u Banjaluku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu bezbjednost i to u trenutku dok se u Banjaluci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

Šmit tek kad se vratio u Federaciju BiH potvrdio da je bio u Republici Srpskoj?

– Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje bezbjednosti.

Ovaj njegov današnji potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi – poručio je Karan.

On je podsjetio da se u neposrednoj blizini njegovog boravka danas održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

– Moglo je doći da nesagledivih posledica kako po samog Šmita, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno – konstatovao je Karan.

Nezvanično saznajemo da je Šmit tokom boravka u Republici Srpskoj nekoliko puta mijenjao vozila, a tek kada je iz Doboja prešao u FBiH, OHR je saopštio da se sastao danas u Banjaluci sa biskupom Franjom Komaricom. Prenosi http://srna.rs

Kovačević: Šmit u Banjaluci krijući se i bez najave, kao bjegunac od zakona

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da je ponašanje Kristijana Šmita koji je u nedjelju krijući se i bez najave i vozila pratnje došao u Republiku Srpsku ponašanje bjegunca od zakona i onih koji se kriju od policije.

„A jadan Šmit uporno pokušava pobjeći od onoga što piše u Dejtonskom sporazumu i u Aneksu 10. Ali uzalud, bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN ne može biti visoki predstavnik“, naveo je Kovačević u objavi na društvenim mrežama.

Šmit mijenjao nekoliko vozila da bi došao u Srpsku, zašto je posjetio baš samostan

Kovačević je dodao da u institucijama Srpske za Šmita mjesta nema, a da li će nastaviti pokušavati dogovarati sastanke po kafanama i budžacima, kaže Kovačević, to je već njegov lični izbor.

„Koliko tačno nisko je ‘visoki’ spreman ići“, poručio je Kovačević.

Šmitu se danas nisu priviđale barikade, kukavički došao u Banjaluku

„I za kraj, fotografiju iz Banjaluke je objavio tek kad je napustio Republiku Srpsku, čime je još jednom potvrdio ono što svi znaju. Granica postoji!“, jasan je Kovačević.

autor: Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.