Rade u interesu političkog Sarajeva: Opozicija u Srpskoj dogovorila prenos nadležnosti u slučaju pobjede na izborima?

Rade u interesu političkog Sarajeva: Opozicija u Srpskoj dogovorila prenos nadležnosti u slučaju pobjede na izborima?

Da opozicija u Republici Srpskoj radi u interesima unitarne BiH i u skladu sa ciljevima političkog Sarajava moglo se zaključiti iz njihovih govora i nastupa. Zajedničke fotografije sa osoba kojima je Srpska tnu u oku i jasno su dale do znanja građanima Srpske šta je cilj opozicije u slučaju da u oktobru dođu na vlast.

 

Njihove namjere o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, potvrdili su i bh. političari.

Naime, kako je rekao Predrag Kojović, poslanik u PD PS BiH i kandidat Naše stranke za istu poziciju na kojoj se već nalazi, sa „opozicijom u RS-u (Republika Srpska ne mogu ni da izgovore) su razgovarali i stvorili povjerenje“ da će 14 prioriteta biti odmah usvojeno po formiranju novog saziva PD PS BiH.

„Rekli ste na početku da samo vodio neke razgovore sa opozicion u RS. O čemu smo pričali? o 14 prioriteta. Koliko ih možete zajedno ispuniti? Ja vam kažem, način na koji smo razgovarali i stvorili povjerenje sa njima, možemo 14 prioriteta staviti na dnevni red prve parlamentarne sjednice u novom sazivu i ja vam garantujem da će biti usvojeni i garantujem vam da će 6 mjeseci od formiranje vlasti BiH dobiti kandidatski status ako se glasači tako odluče da daju snagu novim ljudima“, rekao je Kojović.

Evropska komisija je 29. maja 2019. godine usvojila svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koje identifikuje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ipak predstavnici Srpske upozoravali su da ispunjenje svih tačaka značilo prenos vlasti na zajednički nivo.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da među 14 prioriteta ima jedan broj pitanja koja je moguće odmah rješavati kroz mehanizam koordinacije, a da o preostalima treba razgovorati i tražiti formulu za izvršenje određenih obaveza, ali da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti Republike Srpske.

Ona je podržala i najavljenu izradu akcionog plana za izvršavanje tih obaveza. Ali, dodala je da ne treba, kako kaže, biti naivan, jer je sasvim jasno da bi neki od tih 14 prioriteta zahtijevali veliku intervenciju koja odudara od sadašnjih ustavnih rješenja.

„Na tom polju treba ići u razgovore i da se traži formula kako je moguće izvršiti određene obaveze, a da ne budu okrnjene ustavne nadležnosti“, naglasila je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predložio je na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila kandidatski status.

„Evropska komisija bila je nepravedna i nepoštena prema Bosni i Hercegovini izmišljajući stalno nove uslove kojima se efektivno onemogućavao put BiH prema EU“, rekao je Dodik.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.