Razjedinjena opozicija u pokušaju okupljanja – Reći ćemo jedni drugima šta mislimo!

Razjedinjena opozicija u pokušaju okupljanja – Reći ćemo jedni drugima šta mislimo!

Razjedinjena opozicija u pokušaju okupljanja

Predstavnici SDS-a i PDP-a održaće u srijedu, 31. januara, zajednički sastanak, na kome će ključna tema biti lokalni izbori i moguća koaliciona saradnja, a već od iduće sedmice isti sastanci biće održani i sa Pokretom za pravdu i red i Narodnim frontom.

Uoči samih sastanaka, o očekivanjima i stavovima razgovarali smo sa predstavnicima ove četiri stranke, a ono što se može zaključiti jeste da će SDS pokušati da spusti loptu netrpeljivosti među opozicionarima, ali i da je potpuno jasno da ni to neće pomoći da opozicija ima zajedničke kandidate u svakoj lokalnoj zajednici u Republici Srpskoj.

Sastanak SDSa i PDP-a zakazan je za 12 časova u prostorijama SDS-a u Banjaluci, a najveća opoziciona stranka biće domaćin i preostalih sastanaka, na koje će se, kako je potvrđeno „Nezavisnim novinama“, odazvati i delegacije ostalih opozicionih partija.

Pojedinčano pa zajedno

„Onda će poslije toga biti održan zajednički sastanak sa svim strankama“, poručio je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, te dodao:

„Da mi vidimo šta jedni drugima imamo reći i da se iznese kakav ko ima stav o izborima i nastupu na izborima. Sve ono što čitamo u medijima, što jedni o drugima preko medija šalju kao poruku nije isto kao što je uživo reći.

Nakon toga, vidjećemo gdje se u stvari nalazimo, gdje se može napraviti kompromis, a gdje ne može, to je suština“.

A iz stavova drugih jasno je da je opozicija na velikoj raskrsnici, iz koje jedan put vodi u dalje netrpeljivosti, a drugi u nadu da se dogovor o određenim pitanjima može postići.

Jedinstvo je ključ, kažu iz PDP-a, poručujući da opozicija u što više lokalnih zajednica treba izađe sa zajedničkim kandidatom.

„Naravno da to nije moguće očekivati u svim lokalnim zajednicama, ali je sigurno da rukovodstva stranaka treba da teže cilju da imamo što više zajedničkih kandidata“, ističe Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a.

U ovom trenutku čini se da je upravo PDP u najnezavidnijoj situaciji, jer su najveći problemi oko kandidature za gradonačelnika Banjaluke, koju trenutno vrši njihov Draško Stanivuković.

Podsjetimo, iako je Stanivuković najavio novu kandidaturu, neće imati podršku Narodnog fronta i Pokreta za pravdu i red, koji predlažu druga dva kandidata.

Ipak, iz PDP-a, ne želeći da dublje analiziraju ovo pitanje, poručuju da još ima vremena da se postigne zajednički dogovor.

„Znajući da se kandidature podnose u julu, rekao bih da ima dovoljno vremena i da ćemo uspjeti postići dogovor i na nivou Banjaluke“, navodi Vuković.

Razjedinjena opozicija u pokušaju okupljanja

Za predstavnike Narodnog fronta ne postoji dilema kada je u pitanju opozicioni dogovor, a on će se, istakla je Jelena Trivić, predsjednica ove stranke, bazirati na iskrenosti.

„Naša ključna maksima sa kojom idemo, ne u razgovor sa opozicijom, nego pred narod je da će Narodni front sarađivati sa svim onim iskrenim opozicionim snagama i pojedincima koji se bore protiv režima Milorada Dodika, ali ne sa onima koji su formalno u opoziciji, a suštinski dio režima.

Ima tu više osoba, istaknutih funkcionera tih stranaka, i ne smije se sve svesti samo na jednu osobu“, naglasila je Trivićeva.

Dalje ističe da postoje opštine o kojima treba voditi razgovore, ali i da ima onih u kojima je sve apsolutno jasno i gdje će kandidati biti zajednički.

Ali, ne i sa PDPom u Banjaluci.

„Nema odnosa sa PDPom, zato što mi ne možemo reći samo je Draško Stanivuković u PDPu.

Draško ima podršku rukovodstva PDP-a

Niko se javno od njega nije ogradio. Ali, to ne znači da će obično članstvo PDPa i simpatizeri glasati za Draška, zato što im to kaže rukovodstvo stranke ili bilo ko iz PDPa. Jer, ako se kandidujem, ja očekujem podršku i simpatizera PDPa“, dodala je ona.

Uslovljavanja iz Pokreta za pravdu i red

„Mi ćemo se truditi da napravimo dogovore pred lokalne izbore, kako bismo imali zajedničke kandidate.

Mi sa SDSom nemamo nikakvih spornih pitanja, izuzev Sokoca i Ugljevika, gdje su Milovan Cicko Bjelica i Vasilije Perić napravili neku vrstu fuzije sa SNSDom.

Tu ne postoji mogućnost saradnje.

Kada je u pitanju PDP,  nema saradnje sa Draškom Stanivukovićem.

Mi smo predložili jedno kompromisno rješenje, a to je da Igor Crnadak bude kandidat opozicije u Banjaluci i već smo to iznijeli predstavnicima PDPa“, poručio je Nebojša Vukanović, predsjednik Pokreta.

Na pitanje da li to znači da Pokret ne bi podržao kandidaturu Jelene Trivić, Vukanović kaže da nikako ne isključuje mogućnost da i Jelena Trivić bude kandidat opozicije u Banjaluci.

Oni koji prate ova dešavanja ističu da su jedina šansa za opoziciju zajednički kandidati.

“Mada, više se ne zna ni ko je opozicija, a ko može biti trojanski konj.

Mislim da su glasači generalno i zbunjeni i razočarani.

Oni ljudi koji su istinska opozicija ovom sistemu, a dio sistema su gotovo i vlast i opozicija, nemaju šansu da pobijede na izborima jer nemaju ničiju podršku“, smatra novinar Vladimir Kovačević.

autor: Faktormagazin / http://nezavsine.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.