Republika Srpska na korak do mirnog razdruživanja

Republika Srpska na korak do mirnog razdruživanja

Republika Srpska na korak do mirnog razdruživanja.

Republika Srpska na ivici je mirnog razdruživanja. Prelomna je to poruka nakon izglasavanja antisrpske rezolucije. Međunarodna zajednica bi, u tom slučaju,  trebala da prihvati razdruživanje i prizna Republiku Srpsku kao samostalnu državu.

Drugi način  je da disciplinuje Bošnjake da poštuju svako slovo Ustava BiH i Dejtonski sporazum.

„Žele da nam nametnu nešto što mi nismo. Maloprije sam rekao 24.000, sa civilnim žrtvama preko 30.000 žrtava. Je li to agresorska vojska? Je li to agresorski narod? Ne. Mi smo stradali, takođe, u ovom građanskom ratu. Apsolutno, mislim da mjesta nekakvom suživotu na ovaj način nema. Biće ga onog momenta kada oni odluče da se ponašaju drugačije“, kaže Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Porazu bošnjačke politike definitivno je, tajnim predlaganjem Rezolucije o Srebrenici i bez odluke bh. Predsjedništva, kumovao ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Zakonito ponašanje biće uslov sporazuma o mirnom razlazu koji će u narednih mjesec dana Vlada Republike Srpske uputiti drugom entitetu. Na Saboru srpskog naroda 8. juna za to bi trebalo da bude zatražena podrška i rukovodstva Srbije.

„Mislim da su ohrabrujuće prve najave Vlade Republike Srpske o pokretanju i utvrđivanju prijedloga sporazuma za, hajde da kažem, uslovno sporazumno razdruživanje, jer je to jednostavno tako i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Teško je živjeti zajedno u zemlji u kojoj vas onaj ko treba i ko živi sa vama zajedno stalno naziva i označava onako kako to ne doliči i na kraju krajeva, onako kako to nije istina“, rekao je Slobodan Župljanin, predsjednik Starješina Vojske Republike Srpske.

„Budućnost zajednička je sigurno neizvjesna. Еvo i general Talić je sve radio javno, javno je branio svoj narod, javno je probijao koridor za razliku od onih koji su sve radili tajno, koji su upadali u stanove, likvidirali vojnike, ubijali i kidnapovali ljude po Sarajevu, po Podrinju. Tako su tajno radili i ovu Rezoluciju. Znate šta se tajno radi, tajno se pripremaju ubistva, pljačke banaka i tako dalje, a javno se samo brani ono što je tvoje“, poručuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Neobavezujuća Rezolucija o Srebrenici, kojom se srpski narod etiketira kao genocidan, usvojena je čak bez natpolovične većine, što je presedan u parlamentarnom odlučivanju.  Ukupno 87 država nije podržalo dokument ili je bilo suzdržano, dok su tek 84 glasale za Rezoluciju o Srebrenici.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.