Dodik: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu, situacija će se dramatično promijeniti nakon 2. maja

Dodik: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu, situacija će se dramatično promijeniti nakon 2. maja

Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici.

Dodik je iz Sankt Peterburga rekao da je guranjem rezoluce o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, guranje BiH ka mirnom razlazu.

– Gnusna je laž da će rezolucija pospiješiti pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava – kaže Dodik.

Istakao je da Srpska ne želi da prihvati njihovo stalno kršenje propisa.

– Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo – naveo je Dodik.

Predsjednik Dodik danas se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajom Patruševim.

Dodik je rekao da je Rusija svjesna pritisaka koji se vrše na Srpsku.

– Prvi sastanak danas, sa gospodinom Patruševim koji je inače organizator i pokrovitelj ove bezbjednosne konferencije. Važno je bilo da ga upoznam sa situacijom u Republici Srpskoj, oni sve to dobro znaju, čuli smo njihova razmišljanja o tome kako se stvari razvijaju. Vidimo u Rusiji stabilnost, vezano za ekonomiju. Sukob u Ukrajini odnosi pažnju, energiju i resurse. Ono što njih brine, jeste pristup Zapada koji preko Ukrajine ratuje sa Rusijom. To će produžiti agoniju ukrajinskog i ruskog naroda. Po svaku cijenu treba izbjeći priču oko moguće eskalacije globalnog sukoba. Kada je u pitanju sukob između Izraela i Irana, uloga Rusije je da to smiri i zaustavi dalju eskalaciju. Što se naših odnosa tiče, Rusije i Republike Srpske, oni se razvijaju uspješno. Gospodin Patrušev je ocijenio da naši odnosi imaju strateški značaj kako za Rusiju tako i za Republiku Srpsku. Svjesni su pritisaka koje Republika Srpska ima. Primjećuju da teze o tome kako na Balkanu postoji neka opasnost od sukoba, generišu zapadni mediji i strukture iz Sarajeva, dok iz Srpske dolaze podrška miru i stabilnosti, kao i političkom razgovoru. Vjerovatno će moj boravak u Rusiji poslužiti njima za tvrdnje o nekakvoj sprezi. Nikakve sprege tu nema, radi se o uspješnim bilateralnim odnosima zasnovanim na tome da očuvamo određene biznise koji se dešavaju u Republici Srpskoj od strane njihovih kompanija – naveo je Dodik.

Treba reći da je Rusija prošle godina bila jedan od najvećih investitora u BiH, a to se najviše odnosilo na samu Republiku Srpsku, istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Takođe, predsjednik Srpske je istakao da je za Rusiju, Kristijan Šmit nelegalan.

– Za Rusiju, Šmit je nelegalan. To je nama veoma važno – naglasio je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu. Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja kojima će se putem video linka obratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.