SDS u Krajini – Priča o propasti

SDS u Krajini – Priča o propasti

SDS u Krajini

Svi SDS-ovi poslanici i delegati na nivou Republike Srpske i BiH te odbornici u lokalnoj skupštini, koji su mandate osvojili u posljednjih deset godina, a da prebivalište imaju u Banjaluci, napustili su najveću opozicionu stranku u Srpskoj.

Ovaj, gotovo nevjerovatan podatak, upotpunio je u četvrtak Milan Radović, potpisavši ispisnicu iz SDS-ovog članstva, iako je prošle godine osvojio poslanički mandat, vodio neko vrijeme banjalučki odbor, a bivši stranački lider,Mirko Šarović, promovisao ga je u drugog čovjeka partije, funkcijom zamjenika predsjednika.

Do ovakvog raspleta došlo je nakon što je aktuelni lider SDS-a, Milan Miličević javno kritikovao Radovića jer ove godine nijednom nije došao na sjednicu republičkog parlamenta.

– Razočaravajuće i degutantno jeste to što Radović ne dolazi na sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Pokušao sam u nekoliko navrata ostvariti kontakt sa njim, ali nisam uspio.

To nisu uspjeli ni drugi.

SDS u Krajini

Ukoliko neko ne dolazi na sjednice iz mjeseca u mjesec, bilo bi moralno da barem vrati mandat – rekao je Miličević.

Radović je najavio da će vratiti mandat i poručio kako se povlači iz politike te dodao da će se posvetiti privatnom biznisu i porodičnim obavezama.

Ovo je, međutim, samo jedan u nizu odlazaka banjalučkih visokih funkcionera iz SDS-a.

Prethodno je to učinio bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić, upravo zbog sukoba sa Radovićem i vrhom stranke te političku karijeru nastavio u Socijalističkoj partiji.

Nenad Stevandić osvojio je mandat u republičkom parlamentu sa liste SDS-a 2014, iste godine kada je Ognjen Tadić, tadašnji stranački kolega, imenovan za delegata u Domu naroda BiH.

Prvi je najveću opozicionu partiju napustio 2015. te osnovao Ujedinjenu Srpsku, dok je drugi 2017. formirao Narodnu stranku, koja se kasnije “utopila” u DNS.

Nedeljko Milaković, koji je sredinom 2018, kao narodni poslanik, prešao iz SP-a u SDS, zadržao se u novoj partiji oko šest mjeseci te, takođe, zatražio ispisnicu.

Na lokalnom nivou nije bilo ništa bolje po SDS

Na izborima 2016. osvojili su tri mandata, ali su stranku napustili godinu dana kasnije Predrag Vulin i Ljubo Ninković.

Prvi je trenutno u DEMOS-u, a drugi u SNSD-u.

Aleksandar Petković završio je tadašnji mandat kao odbornik SDS-a te bio jedini koji je u ime pomenute stranke obezbijedio mandat 2020. godine, ali ih je napustio početkom ove godine.

Nedavno je pristupio DNS-u.

Nakon izlaska Petkovića i Radovića najveća opoziciona stranka u Srpskoj više nema niti jednog odbornika u gradskoj skupštini niti poslanika u republičkom parlamentu iz Banjaluke.

Politički analitičar Nebojša Tojagić za “Glas Srpske” kaže da se začeci infrastrukture SDS-a po banjalučkim mjesnim zajednicama i biračkim odborima prečesto ruše kao “kula od karata” te da je teško na svake dvije godine raditi, kako kaže, Sizifov posao.

– Takvi udarci i takav odliv članstva, pa čak i kompletnih mjesnih odbora, uticao bi na rezultate Komunističke partije Kine u Pekingu, a već poljuljani SDS je gotovo uništen u glavnom gradu Republike Srpske – zaključio je naš sagovornik.

Kako ubijediti birače

Nebojša Tojagić kaže da je veliko pitanje ima li banjalučki SDS snage da, po ko zna koji put, gradi novu infrastrukturu sa nekim novim ljudima i starim problemima koji se “talože pod tepihom”.

– Centralno pitanje koje je sada pred njima jeste kako nakon toliko kandidata, koji su sa ili bez mandata napustili SDS, ponovo ubijediti birače i simpatizere da novi kandidati na izborima neće učiniti isto što i velika većina njihovih prethodnika, a to je pobjeći što dalje od stranke na čijoj se listi nalaze – kaže Tojagić.

NE PROPUSTITE:

Petković napušta SDS: “Ko želi da nastavi sa poltronskim odnosom, neka mu je srećan put”

autor: http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.