„Srpska da ne pristane na igru Zapada koji pokušava ucjenama da natjera Srbe da odustanu od Dejtona“

„Srpska da ne pristane na igru Zapada koji pokušava ucjenama da natjera Srbe da odustanu od Dejtona“

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručio je da je važno da Srpska ne pristane na igru Zapada koji pokušava ucjenama da natjera Srbe da odustanu od Dejtonskog sporazuma, koji, kako je istakao, garantuje budućnost Republike Srpske.

 

Anđelković je u izjavi Srni naveo da je riječ o međunarodnom sporazumu i da su čak i oni koji rade na rušenju Republike Srpske stali iza Dejtonskog sporazuma i da im je teško da potpuno anuliraju Dejton.

Stoga, kako je naglasio, oni i pristupaju „perfidnoj taktici zlostavljanja Republike Srpske kako bi sama odustala od Dejtona, jer su svesni da u međunarodnim okvirima ne mogu lako da sruše Dejton“.

„Svakim pritiskom na Republiku Srpsku i pokušajem anuliranja Dejtona oni cijelom svijetu pokazuju da su upravo oni agresori. Vrše pritisak na Republiku koju su sami prihvatili i potvrdili u Dejtonu, tako da je Zapad je u nezgodnoj situaciji, a Srpska mora biti odlučna i čvrsta“, zaključio je on.

Danas se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi „Rajt Peterson“ u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.