Šta su AGENCIJE savjetovale Jeleni Trivić – Nerealna obećanja i promjena Ustava Republike Srpske?!

Šta su AGENCIJE savjetovale Jeleni Trivić – Nerealna obećanja i promjena Ustava Republike Srpske?!

Jelena Trivić angažovala je za kampanju jednu veoma poznatu i izuzetno skupu agenciju, potvrđeno je Faktoru iz više izvora. Na nagovor agencije, ali i stranih mentora prije svega iz Velike Britanije, Jelena Trivić u kampanji neće ni spomenuti nacionlane teme i identitet Republike Srpske. Očuvanje srpskog naroda za Trivićevu uopšte nije tema. Na nagovor  diplomata koji služe u BiH, ali i agencije, pokušaće da nametne priču kako je goruća tema korupcija. Išli su dotle da su Trivićevu i dio PDP-a ubijedili da borbu protiv korupcije treba predstaviti kao najvažnije pitanje bezbjednosti i opstanka države, vjerovatno misleći na BiH.

Ministarstvo za korupciju?!

Iako su uzeli ogroman novac, kako saznajemo, minimalno milion evra, autori strategije nisu se upoznali sa osnovnim stvarima poput ustavnih nadležnosti predsjednika republike pa će ispasti da Jelena Trivić kao kandidat, a potom kao eventulano izabrani predsjednik, priča i obećava nešto u kampanji što uopšte nije njena ustavna nadležnost, niti ona to može provesti u praksi.

Dakle, čista demamogija bez ideje da se to stvarno provede u djelo.

Stratezi su, naime, zamisli da se borba protiv korupcije nametne kao tema od pitanja života i smrti.

Da ta tema obilježi prvu godinu mandata budućeg predsjednika, a stratezi su osmislili da se posebno ministarstvo bavi borbom protiv korupcije.

Tu dolazimo do prvog problema. Ustavom Republike Srpske definisan je broj ministarstva.

Da bi Jelena Trivić eventulano predložila još jedno ministarstvo, mora se mijenjati Ustav Republiike Srpske.

Za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini, kao i saglasnost Vijeća naroda, odnosno sva četri kluba naroda.

U praksi to je nemoguće.

Posljednjih godina bilo je više pokušaja promjene Ustava i na mnogo manje važnim temama, pa nije bilo saglasnosti ili u Narodnoj skupštini ili u Vijeću naroda, prije svega u Klubu Bošnjaka.

Dakle, Jelena Trivić nema ni promil šanse da ostvari osnovno i najveće obećanje iz predizborne kampanje.

Postoji doduše i mogućnost da se u okviru postojećeg broja ministarstva jedno preimenuje u borbu protiv korupcije.

Međutim, i za tu promjenu potrebna je većina u Skupštini, mandatar iili Vlada koja će to predložiti i opet na kraju saglasnost Vijeća naroda.

Jelena Trivić kao predsjednik nema ustavnih ingerencija da ovo predlaže, već to radi mandatar i nova Vlada, a verifikuje skupština.

Slično je i sa idejom, koju predlažu stratezi, da se korpucija uvede kao djelo u Krivični zakonik.

Predsjednik republike ima pravo da predlaže izmjene i dopune ili donošenje novih zakona, ali je to sve. Zakone usvaja Skupština, a verifikuje Vijeće naroda.

Već viđeno

Stratezi Jeleni Trivić predlažu da narativ kampanje budu već viđene fraze tipa nulta stope na korupciju, borba bez kompromisa, junački za oslobođenje od korupcije i slične otrcane fraze.

Zanimljivo je da kampanja predviđa da i po stranačkoj dubini kao i kod podobnih medija već počne priča o tom narativu borbe protiv korupcije.

Zbog toga na BN televiziji, prvenstveno, ali i drugim opozicionim medijima vidimo priloge u kojima se pojavljuje stranačka „druga liga“ i priča o potrebi borbe protiv korupcije.

To je samo uvod u slavodobitni zaključak da je korpucija broj jedan i da će se Jelena Trivić ponuditi kao spasilac.

Cilj kampanje je prokazati vlast, koja je u vezi sa, navodnim, organizovanim kriminalom. I tu su već mjesecima preuzeli ulogu pojedini mediji koji na sve moguće načine pokušavaju da ocrne institucije Republike Srpske povezujućih ih sa organizovanim kriminalom.

Pojedinačni slučajevi korupcije ili kriminala, odmah se, po nečijem nalogu, označavaju kao organizovani kriminal iza koje stoje cijele institucije.

Stratezi, kako saznaje Faktor,  predlažu da se kao model uspješne borbe protiv korupcije navodi država Izrael.

KRIZNI ŠTAB

Potpuno je nevjerovatno, ali se uklapa u priču stranaca u BiH, da Jelena Trivić u kampanji neće ni spomenuti nacionalni identitet i zaštitu Republike Srpske što im je očigledno i bio cilj.

Republika Srpska za Jelenu Trivić očigledno nije važna. Ekonomija takođe nije u fokusu, iako je Trivićeva kao narodni poslanik najčešće insistirala na toj temi.

Stratezi su očigledno procijenili da je tu na „tankom ledu“.

UVOD U DIKTATURU

Jelena Trivić, na osnovu savjetu stručnjaka, pričom da ona vodi borbu protiv korupcije, preuzela je ulogu Vlade i bila bi i premijer i predsjednik Skupštine, što odgovora onome što se o njenom psihičkom profilu pojavljuje u javnosti.

Da želi sve funkcije za sebe i da bi eventulanim izborom za predsjednika ona preuzela ulogu i premijera i predsjednika i Skupštine, što je uvod u diktaturu i totalirizam.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ PO SVOM

Da u samom PDP-u nema saglasnosti o načinu vođenje kampanje pokazuje stanje u Gradskom odboru u Banjaluci.

Draško Stanivuković je odlučio da igra na potpuno drugu kartu.

Da ga ne bi osujetili, slično kao i Jelena Trivić oko kanidature, odlučio je da u kampanju uđe ranije i sam.

On igra na nacionalnu priču, a predstavljeni slogan mu je Republika Srpska se brani u rukavicima.

Šta god to značilo, ali se on predstavio ka kapiten i golman repreznetacije koja nešto brani dok su Jelena Trivić, Branislav Borenović i drugi „engleski igrači“ predstavljeni kao igrači sa klupe.

Insistiranjem na svojim imenima na listi, vođenju kampanje koja će biti dijametralno suprotna od Jelene Trivić pokazuju da njih dvoje nemaju nikakvu saradnju, niti će raditi jedno za drugo.

Stanivuković ima svoj cilj, a to je dovoljno svojih poslanika da ga PDP ne zanima.

U kampanji, a i poslije izbora će očigledno jedino zajedničko biti logo PDP-a.

Uostalom Jelena Trivić je rekla da joj je Draško Stanivuković balast, ali je opet svjesna da bez podrške PDP-a u Banjaluci ne može da računa ni na promil šanse da postane predsjednik Republike Srpske.

autor:faktormagazin, tekst je izašao u FM 62 štampanom izdanju od 25 avgusta 2022. godine

Share

Jedan komentar na “Šta su AGENCIJE savjetovale Jeleni Trivić – Nerealna obećanja i promjena Ustava Republike Srpske?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.