Stotine slobodnih mjesta na univerzitetima u Srpskoj: Treća šansa za popunu amfiteatara

Stotine slobodnih mjesta na univerzitetima u Srpskoj: Treća šansa za popunu amfiteatara

Treća šansa za popunu amfiteatara.

Ni drugi upisni rok nije uspio popuniti amfiteatre visokoškolskih ustanova u Srpskoj i na oba javna univerziteta ostalo je po oko 700 slobodnih mjesta pa će svi oni koje žele studirati dobiti još jednu šansu da se domognu željenog indeksa, jer će većina fakulteta raspisati i treći konkurs za prijem kandidata.

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da je u drugom upisnom roku pravo upisa ostvarilo 248 studenata i da će treći rok samostalno organizovati fakulteti koji nisu popunili sva mjesta.

– Slobodnih mjesta nema na Fakultetu bezbjednosnih nauka, Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta te Medicinskom, dok je po nekoliko mjesta ostalo na Ekonomskom i Akademiji umjetnosti. S druge strane za treći upisni rok najviše nepopunjenih kvota ostalo je na Poljoprivrednom i Prirodno-matematičkom fakultetu – rekli su na banjalučkom univerzitetu i dodali da će treći rok biti organizovan po završetku upisa kandidata koji su ostvarili to pravo u drugom roku.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci naveli su za “Glas” da slobodnih mjesta imaju na svim studijskim programima, ponajviše na odsjecima za geografiju, fiziku i ekologiju.

– Najbolji odziv je bio na studijskom programu biologije, gdje su ostala svega dva slobodna mjesta te na prostornom planiranju – rekli su u ovoj visokoškolskoj ustanovi i dodali da će organizovati treći rok.

I dekan banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević potvrdio je za “Glas” da će raspisati još jedan upisni rok i to u toku ove sedmice, ali nije imao podatak o broju raspoloživih mjesta.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu tamošnji prorektor za nastavu Vladimir Vladičić kaže da će treći upisni rok biti organizovan na većini fakulteta pod njihovim krvom, jer nisu popunili kvote.

– Treći konkurs neće raspisati Medicinski fakultet u Foči, jer su sva mjesta popunjena, ali druge ustanove hoće. U prvom roku smo upisali oko 850 studenata, u drugom je uslove za upis steklo njih 174, to su kandidati koji su položili prijemni, tako da nam je okvirno ostalo još oko 700 slobodnih mjesta – naveo je Vladičić.

On je dodao da model Medicinskog fakulteta koji je prvi organizovao nastavu na engleskom i tako privukao solidan broj stranih studenata treba da primjene i druge visokoškolske ustanove.

– U tom pravcu i idemo. Ove godine smo na Muzičkoj akademiji na vokalno-instrumentalnom programu upisali kandidate koji će studirati na ruskom jeziku, a završili smo procedure i čekamo dozvolu da i Elektrotehnički fakultet organizuje nastavu na engleskom jeziku. Takođe i Ekonomski fakultet na drugom ciklusu priprema programe za pokretanje nastave na engleskom. To je pravac kojim ćemo ići u narednim godinama da bismo privukli više studenata – rekao je Vladičić.

Ukupni broj

Prvi konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2023/2024. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj raspisan je početkom juna. Univerzitet u Banjaluci svršenim srednjoškolcima ponudio je 2.770 mjesta, dok je taj broj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu bio 1.847.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.