U Hagu ne žele komentarisati zatvorski teror nad Karadžićem u Britaniji

U Hagu ne žele komentarisati zatvorski teror nad Karadžićem u Britaniji

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nije želio da komentariše činjenicu da su prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ugrožena ljudska prava u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

– Hvala vam za vaše pitanje. Mehanizam nema komentar – odgovoreno je danas Srni iz ove pravosudne institucije, koja je naslijedila Haški tribunal, na pitanje da li će iskoristiti svoj autoritet i zatražiti da budu poštovana Karadžićeva ljudska prava.

Prethodno je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

Advokat Goran Petronijević, pravni zastupnik prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izjavio je Srni da je došlo do strahovitih narušavanja Karadžićevih osnovnih ljudskih i zatvorskih prava u Velikoj Britaniji, te poručio da će, ukoliko mu se išta desi, za to direktno biti odgovorna britanska vlada.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću koji služi kaznu u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

U pismu, u kojem se ističe da su Karadžiću uskraćena čak i prava koja je ima u zatvorskoj jedinici u Hagu, sa pratećim „Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva“, oni tvrde da u Karadžićevom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda i traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.