U UKC Srpske godišnje bude urađeno do 250 abortusa

U UKC Srpske godišnje bude urađeno do 250 abortusa

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci godišnje se rodi oko 3.000 beba, a obavi između 220 i 250 abortusa.

Kako su naveli iz UKC, u prošloj godini izvršena su 224 prekida trudnoće, od toga 161 na zahtjev pacijentkinje zbog neželjene trudnoće. Iz medicinskih razloga obavljena su 63 prekida trudnoće.

– Abortus zbog neželjene trudnoće, koji pacijentkinja želi iz svojih razloga da obavi u našoj ustanovi, košta 160 KM bez anestezije i 300 KM s anestezijom. Odluku da li će se prekid trudnoće raditi sa ili bez anestezije donosi isključivo pacijentkinja koja želi prekid trudnoće – rekla je za Srpskainfo doktorka Bojana Popović, sa Klinike za ginekologiju.

Pojašnjava da se prekidi trudnoće u najvećoj zdravstvenoj ustanovi obavljaju i poslije desete nedjelje trudnoće na zahtjev trudnice, ali samo uz saglasnost Prvostepene komisije za prekid trudnoće, imenovane od strane UKC RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i isključivo iz medicinskih razloga, zbog anomalija i malformacija ploda koje su nespojive sa životom, te ukoliko prestane da kuca srce fetusa.

– Trudnoće preko 20. nedjelje se prekidaju na zahtjev trudne žene samo uz saglasnost Etičkog odbora imenovanog od strane UKC Republike Srpske i Ministarstva, i to isključivo iz medicinskih razloga – precizirala je Popovićeva.

Međutim, iz UKC nisu odgovorili da li su, u proteklih pet godina, imali slučajeve prekida trudnoće i poslije 20. sedmice.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, ukupan broj abortusa u Republici Srpskoj u 2020. godini bio je 1.410, od toga 1.337 u javnim i 73 abortusa u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Od ukupnog broja abortusa, medicinski indikovanih je bilo 606, spontanih 144, a drugih kategorija 660, ali nije pojašnjeno šta sve spada u tu kategoriju.

– Maloljetničkih abortusa je bilo osam i svi su obavljeni u javnim zdravstvenim ustanovama, odnosno bolnicama – rekla je Dijana Štrkić, načelnica Službe za socijalnu medicinu u Institutu.

Što se tiče Federacije BiH, podaci Zavoda za javno zdravstvo FBIH pokazuju da je 2020. godine u javnim zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu obavljen 481 abortus. Registrovano je 340 spontanih prekida trudnoće, te 74 medicinska prekida.

Iz Zavoda napominju da podaci nisu potpuni zbog mogućih neprijavljenih indukovanih prekida trudnoće, kao i pandemije virusa korona.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.