Usvojen Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske

Usvojen Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske

Usvojen Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na 12. posebnoj sjednici usvojili su Nacrt Izbornog zakona Republike Srpske sa 45 glasova za.

Nacrtom izbornog zakona Republike Srpske uređeno je da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u Amandmanu 32. Ustava Republike Srpske, prema kojem je u nadležnosti Republike da uređuje i obezbjeđuje ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i članu 29. Ustava Srpske, kojim je garantovano biračko pravo građanima.

Izborni zakon Republike Srpske prvi put donesen 2002. godine i od tada je mijenjan i dopunjavan nekoliko puta.

Predloženim nacrtom zakona predviđeno da se stupanjem na snagu zakona, neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine Srpske, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika grada, načelnika opštine u Srpskoj, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj.

Razlozi za donošenje ovog zakona nalaze su u potrebi unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana u izborni proces, stvaranja pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova.

Predloženo je i zaključak da navedeni nacrt zakona bude upućen u javnu raspravu jer se njime uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zaiteresovani građani.

Javna rasprava trebala bi da bude sprovedena u roku od 15 dana, a za njeno organizovanje biće zaduženo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske.

autor: faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.