Za skidanje „crne magije“ uzela 13.000 maraka – još jedan slučaj PREVARE

Za skidanje „crne magije“ uzela 13.000 maraka – još jedan slučaj PREVARE

Banjalućka policija traga za ženom starije životne dobi, koja je od oštećenog, za navodne usluge skidanja crne magije uzela zlatni lančić i 13.000 KM.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da je riječ o krivičnom djelu prevara, te da je matarijlna šteta 13.500 KM.

O događaju je obavješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na građane da budu oprezni i da ne daju novac nepoznatim licima, da ne nasjedaju na lažna obećanja pružanja pomoći ili usluga skidanja crne magije.

U slučaju da budu mete ovakvih radnji, građani treba da se obrate najbližoj policijskoj stanici ili isto prijave pozivom na broj 122.

Ljudi zbog svojih problema često postaju lak plijen osoba bez morala i koje novac zarađuju na tuđoj nesreći.

Nove tehnologije zamijenile su tradicionalne prevare pod šatorom i u trošnim kućama skrivenim u šumama na kraj sela.

Pa tako samozvane vračare, magovi i vidovnjaci sada nude svoje usluge javno i transparetno – na internetu.

Gledanje u dlan, šolju, grah i kuglu zamijenjeno je kontaktom putem društvenih mreža, telefonskim pozivom ili gostovanjem „spasilaca” u emisijama na pojedinim TV stanicama, gdje se razočarana svekrva u programu uživo žali na snahu koja joj je „bacila čini”. Ili obrnuto.

Prava je poplava sajtova, portala i reklama na kojima gatare, iscjelitelji, bijeli magovi, bioenergetičari ili parapsiholzi nesrećnim građanima nude „usluge”, dok se novčane transakcije za ovu vrstu pomoći obavljaju po dogovoru.

LAKOVJERNI ZBOG CRNE MAGIJE OSTAJU BEZ SVEGA

U Republici Srpskoj takve „djelatnosti“ Krivični zakonik strogo zabranjuje.

Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, ili ko kroz oglase propagira i podstiče građane da se podvrgnu vračanju biće kažnjen novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM.

U zavisnosti od organizovanosti prevare, kazne mogu iznositi i do 12.000 KM.

Međutim, sudeći po oglasima ovog virtuelnog crnog tržišta, policija ima pune ruke posla.

Vješto obmanjujući i manipulišući, ovi „spasioci“ uz zvučno ime dodaju neke religiozne elemente kako bi narodu „ulili povjerenje“, a sebi dali na značaju.

Tako „Otac Aksentije“, nakon pregleda njegovog sajta ubrzo postaje i „Sveti Otac Aksentije“. Osim njega tu je i „Iguman Boško“.

Ako već u nazivu nema religioznog momenta, onda je u tekstu objašnjeno da se pomoć vrši uz molitvu i svete rituale uz odobrenje manastira, kao što je slučaj kod „Vidovide Dinke“?! 

Ovim lukavim metodama pribjegavaju u svim religijama, pa se za katolike na internetu reklamira Vidoviti Ivo, Svemoćni Franjo i ostali. Slična ponuda je i za muslimane, pa o njima „brine“ Nela, Irfan, Sunit…

Ponude su iste; vraćanje voljene osobe, skidanje crne magije i porodičnog prokletstva, a za one željne osvete ima i bacanja kletvi.

Tu su i „garancije za dobro obavljene poslove“. Bilo da je u pitanju ljubavni problem ili liječenje nekih od poroka – sve se rješava u tri dana.

Vraćanje normalnom životu, povratak partnera bez obzira na razlog razlaza, rješava se u kratkom vremenskom periodu. Pored uznemirujuće ponude, podjednako su jezivi i zahvalni korisnici.

Iako je riječ o istim fotografijama na desetinama povezanih sajtova, neke od njih su i fotografije osoba koje su preminule.

Tako Teodora V. koja se zahvaljuje Igumanu Bošku za pomoć koju je dobila od njega, zapravo je tragično stradala Amerikanka Emili Vejd, čiji je slučaj 2019. godine potresao Teksas. „Teodora“ se pojavljuje na više sajtova uz druga imena i nešto drugačiju zahvalnicu.

Nakon što smo uspjeli povezati više od 10 sajtova registrovanih na istoj adresi u Beogradu, kontaktirali smo MUP Srbije, međutim, odgovor nije stigao do objavljivanja ovog teksta.

Skoro 30 internet stranica koje smo provjeravali prijavljeno je na server u Beogradu. Finansijska sredstva izdvojena za njihovo održavanje nisu značajna, potvrdili su nam IT stručnjaci.

Riječ je o jeftinim sajtovima koji se mogu ugasiti preko noći ukoliko za to ima potrebe, a da niko ne bude oštećen zbog toga.

Mreža od 30 povezanih sajtova, od kojih je minimalno 10 prijavljeno na istoj adresi, svakom pretragom se širi i teško je doći do pravog izvora.

Nikakve informacije nisu dostupne osim ponuđenih brojeva. Zbog toga smo odlučili da, kroz telefonsku ponudu, provjerimo na koji način ova mreža funkcioniše.

Prepoznatljivi pozivni brojevi dostupni su na svakom sajtu i svaka komunikacija se vodi isključivo putem njih.

To nam je bila jedina veza sa ovom prevarom, pa smo odlučili zvanično provjeriti koji mobilni operateri imaju odgovornost za iste. Kao što su imena vidovnjaka za svake prilike i vjere, tako su i brojevi.

Irfana možete dobiti na pozivni broj 063, dok pravoslavne vidovnjake možete dobiti na 065 i najviše na 064 što je pozivni broj Telekoma Srbije.

Uprkos brojevima sličnim kao kod mobilnih operatera u BiH, ustanovili smo da je ipak riječ o pružaocima usluga iz Srbije. Sa zabilježenih 20 brojeva koji imaju pozivni 064, kontaktirali smo Telekom Srbije radi provjere bilo kakvih dostupnih informacija.

Ono što nam je rečeno iz ovog mobilnog operatera je da „nijedan od brojeva koje smo im ustupili nije u njihovoj mreži.

Brojevi jesu kupljeni od Telekoma Srbije, međutim, mrežni operater je odmah promijenjen, a brojevi su zadržani“ tako da Telekom Srbije nema nikakav uvid u njihovo djelovanje.

Prema posljednjim izvještajima MUP-a Republike Srpske, može se zaključiti da je upotreba ovih telefonskih brojeva isključivo posrednička, a da se novčana transakcija za obavljenu uslugu vrši putem pošte.

Jednu od prevara otkrila je policija u gradu na Sani.

„U januaru mjesecu PU Prijedor obratilo se lice iz Prijedora i prijavilo da je putem društvene mreže Fejsbuk i aplikacije Viber ostvarilo komunikaciju sa dva lica iz Republike Srbije kojima je, prema prethodnom dogovoru za obećane usluge skidanja crne magije, i trećim licem koje je obećalo pomoć u otkrivanju lica koja su obećale te usluge, u više navrata u periodu od oktobra mjeseca 2020. godine do januara 2021. godine putem pošte uplatilo novac u ukupnom iznosu od oko 10.000 KM“, saopšteno je za Faktor iz PU Prijedor.

LIMUN I DONJI VEŠ

Nešto ranije ovog mjeseca još jedan Prijedorčanin oštećen je za 13.000 KM.

Da bi „magični“ transfer novca bio uvjerljiviji, on je u torbu dodao i kafu, limun, posteljinu, donji veš i druge predmete za ličnu higijenu, potvrđeno je iz PU Prijedor.

UGAŠENI BROJEVI

Nakon informacija telekom operatera i policije, kontaktirali smo Duhovnika Irineja i još nekoliko vidovitih magova.

Nakon naših upućenih poruka, u roku od nekoliko sati, brojevi su postali nedostupni, a sajtovi ugašeni.

Međutim, ovakvih  prevara je  sve više na internetu, a za novčano ojađene građane brigu preuzimaju tužilaštva koja počinioce krivičnih djela traže uglavnom u Srbiji.

autor: Faktor

 

 

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.