Zvaničnici Srpske i Srbije se sastali na Rači: Zajednički uspjesi

Zvaničnici Srpske i Srbije se sastali na Rači: Zajednički uspjesi

Zvaničnici Srpske i Srbije se sastali na Rač.

Uoči Svesrpskog sabora, zvaničnici Republike Srpske i Srbije sastali su se danas na graničnom prelazu Sremska Rača gdje će obići gradilište novog mosta na Savi koji je na dionici budućeg auto-puta koji Banjaluku spaja sa Beogradom.

Susretu prisustvuju predsjednici parlamenata Republike Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, predsjednici vlada Radovan Višković i Miloš Vučević, kao i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Domaćini su zvaničnike iz Srpske dočekali srpskom dobrodošlicom, uz pogaču i so, koja označava blagostanje i mir.

Delegacije Srpske i Srbije je na samom mostu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić obavijestio o toku izgradnje.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je Srpska ponosna na svaki uspjeh Srbije.

„Imali smo priliku da se upoznamo šta je to sve planirano, gdje se izvode radovi. Ono što nas raduje jeste upravo što neki od tih velikih projekata podrazumijevaju vezu sa Republikom Srpskom“, rekla je Cvijanovićeva i dodala:

„Naravno da sam ponosna na tu činjenicu i ponosni smo svaki put kada vidimo da Srbija bilježi velike uspjehe. Znamo da je uvijek to uspjeh i Republike Srpske. Zadovoljna sam što imamo priliku da učestvujemo i tokom ovog Sabora i isto tako nekih projekata koji će biti suštinski važni u narednom periodu, ali ponosna i na činjenicu da smo dosta toga već uradili kada je u pitanju i podrška koja je išla prema našim lokalnim zajednicama, infrastrukturni, saobraćajni projekti, komunalni projekti, da su naše vlade pokrenule velike energetske projekte“

Na gradnju dionice auto-puta u Republici Srpskoj od Rače do Bijeljine dužine 20 kilometara do sada je uloženo blizu 83 miliona KM.

Projekat zajedno finansiraju vlade Republike Srpske i Srbije, a iz Srbije je do sada doznačeno 19,5 miliona KM. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za izgradnju puta Bijeljina-Sremska Rača.

Izgradnja je povjerena konzorcijumu koji čine „Integral inženjering“ iz Laktaša, „Srbijaautoput“ iz Beograda i Institut za građevinarstvo „IG“ iz Banjaluke.

Dionica u Srbiji od Sremske Rače do Kuzmina duga je 18 kilometara, a vrijednost investicije je 220 miliona evra.

Novi most na Savi ukupne je dužine 1.310 metara, sastoji se od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara, te čelične konstrukcije nad rijekom duge 330 metara.

Izvođač radova je turska kompanija „Tašjapi“.

autor>http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.