„Igokea – Naših prvih 50 godina“: KK Igokea

„Igokea – Naših prvih 50 godina“: KK Igokea

Dosta toga stalo je u minulih 50 godina postojanja KK Igokea, a predstojeći Internacionalni turnir na kojem će učestvovati neki od najboljih evropskih timova definitivno je najbolji poklon za rođendan. 

Utakmicom protiv CSKA Moskve, sutra od 20 časova na stadionu Nacionalnog teniskog centra košarkaši Igokee otvoriće spektakl na kojem će svi prisutni imati priliku da na licu mjesta vide majstorije vrhunskih igrača.

Dosta truda, rada i prolivenog znoja utrošeno je u minulih pet decenija, a sve je počelo sada već davne 1973, kada je klub osnovan u Aleksandrovcu pod imenom KK Potkozarje.

Klub je tada igrao opštinsku ligu do početka rata, kada počinju da nastupa u Prvoj ligi Republike Srpske. U drugoj polovini devedesetih godina klub je promijenio ime u KK Igokea. Tada počinje i uspon. Igokea počinje da dovodi igrače sa strane, čak i neka dobro poznata imena u regionu, a 2001. godine osvojena je i titula šampiona BiH. Najzvučnije ime te generacije bio je Zoran Stevanović.

Prvi međunarodni nastup Igokea je imala u Kupu Radivoja Koraća u sezoni 2000/01. Tada je Kup Koraća još uvijek bio međunarodno takmičenje. Igokea je u prvoj eliminacionoj rundi prošla Rabotnički a onda je u drugoj rundi igrala protiv turskog Fenerbahčea. Uspjeli su košarkaši Igokee da dobiju Fenerbahče u Aleksandrovcu ali ipak je Fener slavio sa većom razlikom u revanšu i prošao je dalje. Već naredne sezone Igokea je igrala Saporta kup i završila je takmičenje u grupi sa skorom 3-7. U sezoni 2006/07. osvojen je i prvi Kup BiH u istoriji kluba. Ekipu je tada sa klupe predvodio trener Željko Lukajić.

Klub se u sezoni 2010/11. po prvi put takmičio u Jadranskoj ligi i sezonu završio na jedanaestom mjestu, a nakon jedne propuštene sezone ponovo je igrao Jadransku ligu u sezoni 2012/13. Predvođena Draganom Bajićem, u toj sezoni Igokea je nakon 26. kola završila na prvom mjestu regularne sezone.[3] Na završnom turniru u Laktašima, košarkaši Igokee su poraženi od Partizana i službeno su zauzeli treće mjesto u Ligi, što im je donijelo pravo nastupa u kvalifikacijama za Evroligu u sezoni 2013/14. Treba naglasiti i da je naknadnim tumačenjem pravila od strane ULEB-a, Igokei uskraćen direktan plasman u Evroligu, jer je Jadranska liga na početku sezone saopštila da će prvak regularnog dijela sezone izboriti pravo nastupa u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Igokea je odustala od učešća u kvalifikacijama za Evroligu i odlučila je da nastupi u Evrokupu u sezoni 2013/14.

U sezonama 2012/13, 2013/14. i 2014/15. osvojeno je prvenstvo BiH, pobjedama u finalnoj seriji protiv Širokog Brijega.

Dominacija u domaćim okvirima nastavljena je i svih narednih sezona.

Košarkaši Igokee ostvarili su u sezoni 2020/21. istorijski uspjeh plasmanom u Top 16 fazu FIBA Lige šampiona. Zauzeli su drugo mjesto u grupi G ispred Limoža i Hapoela, a iza turskog Turk Telekoma. Tada je ostvaren i sjajan rezultat u ABA ligi, kada je ekipa igrala plej-of. Prošle sezone tim je takođe nastupao u FIBA Ligi šampiona, čiji će dio biti i ove sezone.

Ponovo je tim sklopljen na vrijeme, a trenutni roster izgleda ovako:

Edin Atić (krilo, 26 godina)

Džeki Karmajkl (centar, 33 godine)

Marko Jeremić (bek, 32 godine)

Stefan Mudi (plejmejker, 30 godina)

Zoran Nikolić (centar, 27 godina)

7 Kosta Kondić (bek, 22 godine)

9 Haris Delalić (krilo, 29 godina)

10 Nikola Tanasković (krilni centar, 26 godina)

11 Ognjen Stanković (plejmejker, 18 godina)

16 Marko Jošilo (bek, krilo 31 godina)

17 Mario Nakić (krilo, 22 godine)

21 Dragan Milosavljević (bek, 34 godine)

25 Nikola Marić (centar, 25 godina)

Trener Vladimir Jovanović (39 godina)

Raspored utakmica na turniru:

Igokea – CSKA (6. septembar, Nacionalni teniski centar – 20 časova)

Igokea – Galatasaraj (7. septembar, Sportska dvorana Laktaši – 20 časova)

*Utakmica za peto, treće ili prvo mjesto (10. septembar)

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.