Navijači Liverpula svim silama izviždali himnu

Navijači Liverpula svim silama izviždali himnu

Čudan događaj na Enfieldu, gdje su navijači Liverpula, mahom svi Englezi danas izviždali vlastitu himnu.

Prije početka utakmice između “redsa” i Brentforda intonirana je himna Engleske u čast kralja Čarlsa III, koji je krunisan danas, ali umjesto ujedinjenja pod himnom “God save the king” začuli su se zaglušujući zvižduci.

Čini se da navijači Liverpula ne vole baš kraljevsku porodicu, pa su se trudili svim silama da povicima i zvižducima himna postane u potpunosti nečujna.

Pojedini fudbaleri bili su iznenađeni ponašanjem njihovih navijača, a za razliku od tribina, na terenu intoniranje himne prošlo je u najboljem mogućem redu, iako se na snimcima vidi kako je jedan dio fudbalera zbunjen onim što se događa.

Na tribinama su se ubrzo pojavili i transparenti, na kojima je pisalo “Zabijte žkraljevsku porodicu sebi u g***cu”

Liverpulovi navijači zvižde na himnu još od osamdesetih godina prošlog vijeka.

Krenulo je to kao protest na vladavinu Margaret Tatčer, tokom koje je grad Liverpul bio u ogromnoj krizi, te se borio s velikim stopama nezaposlenosti.

Netrpeljivost se još produbila 1989. godine nakon katastrofe na stadionu “Hilsboro”, poslije koje je 97 navijača “redsa” izgubilo živote zbog organizacionog propusta i pretrpanosti tribine. Britanski tabloid “The Sun” za nesreću je okrivio same navijače Liverpula, a jedan od glavnih “Sunovih” izvora bio je istaknuti član vladajuće Konzervativne stranke, Irvin Patnik.

Navijači kluba s “Enfilda” to nikad nisu oprostili vlasti, a i danas mnogi građani Liverpula smatraju da su zapostavljeni.

Zbog svega toga dobar dio navijača kluba sa Mersisajda tokom velikih takmičenja ne podržava reprezentaciju Engleske, prenosi Index.

Čarls III krunisan je danas a naslijedio je pokojnu kraljicu Elizabetu nakon 70 godina njene vladavine.

autor:banjaluka.net foto:banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.