Nestala kineska teniserka, i Đoković šokiran

Nestala kineska teniserka, i Đoković šokiran

Kineska teniserka Šuai Peng, koja je na društvenim mrežama optužila nekadašnjeg vicepremijera Kine Džanga Gaolija za seksualno zlostavljanje, nestala je, a iz Kine se još ne oglašavaju.

Maltene momentalno nakon toga njene objave su cenzurisane, a cijeli teniski svijet se zabrinuo za njeno stanje pošto je to bio posljednji kontakt koji je imala sa nekim van Kine, iz koje informacija o stanju Peng nema.

Peng je 2. novembra na svojoj zvaničnoj stranici na kineskoj društvenoj mreži „Veibo” optužila vicepremijera Gaolija za seksualno zlostavljanje.

Objava je ubrzo obrisana sa interneta, a, kako su prenijeli mediji, rij „tenis“ je postala zabranjena na pomenutoj društvenoj mreži.

Dve nedelje kasnije cenzura Šuai Peng i dalje traje, pošto je na „Veibo“-u nemoguće objaviti nešto što u sebi sadrži imena Peng i Gaolija, dok su na ličnom profilu dvostruke Grend slem šampionke u dublu onemogućeni komentari.

Momentalna reakcija odgovornih tijela u teniskom svijetu je izostala, ali su se poslije nekog vremena aktivirali ne samo ATP i VTA, već i brojni teniseri i teniserke, uključujući i Novaka Đokovića.

Šta je tačno rekla Peng?

Tridesetpetogodišnja Kineskinja je u objavi otkrila da ju je Gaoli napao prije više od deset godina, dok je bio član Komiteta Komunističke partije Kine u Tjanđinu, i da se dugo nisu videli ni čuli.

Međutim, kada se Gaoli penzionisao prije tri godine, pozvao je Peng u svoj dom, na partiju tenisa sa njegovom ženom i večeru.

Kineskinja je zatim tvrdila da ju je tog dana Peng primorao na seksualni odnos, kao i da je zbog toga pristala da bude njegova ljubavnica, sve do nedavno.

Ona je zatim dodala da nema dokaze za pomenute tvrdnje, jer se, pored ostalog, Gaoli plašio da Peng snima njihova viđanja.

Nakon pritiska novinara na krovne teniske organizacije, ubrzo su uslijedila saopštenja koja su pozvala Kinu da otkrije šta se dešava sa Peng, kojoj niko više nije mogao da uđe u trag.

Ženska teniska asocijacija (VTA) je zatražila da se „pokrene otvorena i iskrena istraga“ optužbi nekada 14. teniserke svijeta u singlu.

„Nedavna dešavanja koja nam dolaze iz Kine, a vezana su za Šuai Peng, veoma su zabrinjavajuća. Kao organizacija koja je posvećena ženama mi moramo da ostanemo iskreni našim vrijednostima. Šuai Peng, kao i sve žene, zaslužuje da ne bude cenzurisana. Njene optužbe za seksualno zlostavljanje protiv bivšeg vicepremijera Kine moraju da budu shvaćene ozbiljno. Svako društvo mora da istraži takve tvrdnje.

Zahvalni smo Šuai Peng na hrabrosti i snazi da kaže šta je rekla i da bude bez straha. Žene širom svijeta moraju da urade isto kako binepravda bila kažnjena“, navedeno je u saopštenju VTA.

Čuvena američka teniserka Kris Evert je bila među prvima koji su se oglasili o nestanku Šuai Peng.
Ona je na Tviteru otkrila da Peng poznaje 14 godina i da je, kao i svi, veoma zabrinuta.
Goruća tema u svijetu tenisa nije izbegla ni najboljeg u istoriji,Novaka Đokovića.
Srpski teniser je u jeku Završnog turnira u Torinu dobio pitanje vezano za njen nestanak i bez trunke razmišljanja rekao šta misli.
„Nemam sve informacije, čuo sam za to pre oko nedelju dana i, da budem iskren, šokiran samnjenim nestankom“, istakao je Đoković.
Srpski teniser je dodao da se sa Peng nerijetko susretao tokom prethodnih godina.
„Nemam šta više da kažem od toga da se nadam da će biti pronađena. Nadam se da je okej. Ovo je užasno. Mogu samo da zamislim kako se njena porodica oseća“, podvukao je Novak.

Izvor: Sputnik

Foto: WTA-Phuke Times

 

 

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.