Spektakularnim vatrometom zatvorene ZOI u Pekingu

Spektakularnim vatrometom zatvorene ZOI u Pekingu

Spektakularnim vatrometom nad stadionom „Ptičije gnijezdo“ u Pekingu zatvorene su Zimske olimpijske igre.

Sjajan program održan je na mjestu na kojem su igre i otvorene 4. februara.

U proteklih 17 dana videli smo sjajna nadmetanja na borilištima, a oboren je značajan broj olimpijskih rekorda.

Najuspješniji su Norvežani sa ukupno 37 medalja, od čega je 16 zlatnih, a čak 29 država uspjelo je da dođe do nekog od odličja, što je takođe rekord do sada.

Najspješniji sportista Igara je Norvežanin Johanes Tinjes Bo koji je osvojio pet medalja, četiri zlatne i jednu bronzanu.

Program je započeo spektakularnim prikazom zimske pahulje, kojom je domaćin želio da pokaže pojam zajedništva i ujedinjenosti, a u kreiranju ove figure, učesnici su koristili i simbolične fenjere.

Potom je uslijedilo intoniranje himne Kine, da bi se potom pojavili mališani u sankama koji su simbolizovali kineski horoskop sa životinjskim znacima.

To je urađeno kako bi se praktično proslavio ulazak u godinu tigra i svim učesnicima poželjele najljepše želje u kineskoj novoj godini.

To je bio uvod u defile sportista učesnika, koji je krenuo od predstavnika Grčke, osnivača Igara, a završio se sportistima iz zemlje domaćina, Kine.

Nešto kasnije dodijeljene su i preostale medalje, u takmičenjima koja su završena kasno danas.

Potom je u programu odata počast volonterima, bez kojih Igre ne bi bile tako uspješne, a onda je kreirana i zelena figura u znak buđenja proljeća, i kako se svi nadaju, prestanka pandemije koronavirusa.

Prisutnima se obratio i predsednik Kine Si Đinping, kao i predsednik Organizacionog komiteta Igara Ćai Ći.

Na kraju viđena je i ceremonija predaje olimpijske zastave od strane domaćina, organizatoru narednih Igara, gradovima Milanu i Kortini D’Ampeco, koji će najbolje olimpijce ugostiti na ZOI 2026.

Igre je govorom zatvorio predsednik MOK Tomas Bah, a deklaracija o završetku takmičenja ozvaničena je gašenjem olimpijskog plamena.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.