Tri igrača koji bi mogli riješiti borbu za titulu između Sitija i Arsenala

Tri igrača koji bi mogli riješiti borbu za titulu između Sitija i Arsenala

Predstavljamo vam tri igrača čiji će nastupi biti ključni u utakmici između Mančester Sitija i Arsenala u srijedu. Njihove izvedbe bi lako mogle riješiti burbu za titulu u engleskom Premijeršipu

Sezona engleske Premijer lige 2022/23 stigla je do svoje završne faze nakon nekoliko preokreta. Ali još uvijek bi pred nama moglo biti žestoko i neizvjesno kada se Mančester Siti i Arsenal sukobe na „Etihadu“ u srijedu naveče.

Trka za naslov u sezoni 2022/23 je priča „Učenik protiv učitelja“. Mikel Arteta konačno je potvrdio svoj autoritet u Arsenalu nakon nekoliko godina iskušenja i nevolja. S druge strane, puleni Pepa Gvardiole opet neiznenađujuće ostaju u lovu na pehar.

Dva su kluba učestvovala u zadivljujućoj borbi za naslov, a Arsenal je vodio veći dio kampanje. Ali „Tobdžije“ su se okliznuli u posljednjih nekoliko utakmica, igrajući tri neriješena meča. S druge strane, mašina „Građana“ se već nekoliko sedmica zahuktava. A Guardiolini momci trenutno su jedna od ekipa s najspremnijom formom u Evropi.

Arsenalovo vođstvo na vrhu liste sada je neznatno, što znači da su tri boda poput zlata ove sedmice. S druge strane, Siti može pobjedom zadati veliki udarac nadama kluba iz sjevernog Londona. Imajući to na umu, navodimo tri igrača čiji će nastupi biti ključni u srijedu.

Bernardo Silva

Lista počinje s čovjekom za velike mečeve u Mančester Sitiju. Ovaj igrač često isporučuje briljantne momente u utakmicama s velikim ulozima. Riječ je, naravno, o Bernardu Silvi, koji najbolje od sebe čuva za „klačeve“.

Portugalski reprezentativac razvio se u posljednje dvije sezone nakon što je izrazio želju da ode. I dok je Silva i dalje nestrpljiv da se upusti u novu avanturu usred interesa Barselone i Real Madrida, Pep Gvardiola želi zadržati svoju cijenjenu imovinu.

Što se tiče stvari na terenu, Silvina je svestranost njegov najveći adut. Mogao bi započeti u centralnoj ulozi za Siti, ali će se često kretati široko i svojom direktnošću prijetiti Arsenalu. A ova osobina u njegovoj igri omogućuje „Građanima“ da budu tečni u posljednjoj trećini. Neki bi Silvu nazvali „liberom“ ili čak „plejmejkerom cijelog terena“ ali on ne iskače iz Gvardiolinog sistema.

28-godišnjak ima oko za gol u takvim utakmicama i pokušaće ući u opasna područja. Ali što je najvažnije, on će biti ključni dio sporedne postave za Erlinga Halanda, koji će u srijedu nastojati pokrenuti nerede u i oko Arsenalovog gola. A još jedan privlačan prikaz talenta i vještina Portugalca natjeraće Barselonu i Real Madrid da pokrenu ofanzivu za njega.

Martin Odegard

S obzirom da je u trci za šampionski naslov lopta u dvorištu Sitija, Arsenal će imati šta izgubiti u srijedu. Dakle, sljedeća dva kandidata na listi dolaze iz kluba iz Sjevernog Londona. Prvi je kapiten, Martin Odegard.

Odegard je u svojoj prvoj punoj sezoni kao kapiten Arsenala i često je davao primjer liderstva. Norveški plejmejker prihvatio je dodatne odgovornosti vođe. A nova je uloga donijela najbolje iz bivšeg čuda Real Madrida tokom većeg dijela kampanje.

Gvardiola u superlativima je govorio o 24-godišnjaku u pripremama za utakmicu. Ali kapiten Arsenala će biti svjestan da nije isporučio dobre partije posljednjih sedmica, osim što je postigao ključni gol u remiju 3:3 protiv Sautemptona prošle sedmice.

Dakle, Odegard će jedva čekati da ostavi svoj trag. I koji je bolji način da se potvrdi njegov autoritet od vođenja Arsenala do ključne pobjede nad direktnim rivalom za titulu?! Uostalom, tri boda u srijedu daće „Tobdžijama“ priliku da se otresu nedavne loše forme i sruše aktuelne prvake.

Gabrijel Martineli

Igrači kao što su Bukajo Saka, Tomas Parti i Aron Ramtdejl biće ključni za Arsenal ove sedmice. Ali odabrali smo još jednog kandidata koji će zaokružiti listu za potencijalnog odlučujućeg igrača. Riječ je o Gabrijelu Martineliju u formi.

Brazilski internacionalac krenuo je u drugu polovinu sezone 2022/23 gledajući preko ramena nakon dolaska Leandra Trosara. I dok je belgijski reprezentativac bio dovoljno dobar da osvoji Arsenalovu nagradu za Igrač mjeseca u martu, Martineli je bio senzacionalan ovog mjeseca.

Ovog mjeseca 21-godišnjak ima dva gola i tri asistencije u četiri utakmice Premijer lige. I on je bio glavni za doprinose u posljednjoj trećini, s tim da je učinak Bukaja Sake lagano pao u aprilu. A budući da Martin Odegard igra dublje, odgovornost je na Martineliju da isporuči „robu“ za ofanzivce kluba iz Londona, te da bude Artetin „paker“ u posljednjem dijelu terena.

Odbrana Mančester Sitija nema mnogo slabosti. Ali ako postoji područje za iskorištavanje, to je njihova desna strana, pogotovo s Gvardiolom koji malo-malo koristi novi sistem. To dovodi Martinelija u priču, a njegova direktna i prodorna igra je ključ za otključavanje zadnje linije domaćina.

autor:nezavisne.com foto:nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.