Dodik: Razlike ostavljamo sa strane, fokusiramo se na stvari oko kojih se možemo dogovoriti

Dodik: Razlike ostavljamo sa strane, fokusiramo se na stvari oko kojih se možemo dogovoriti

Poruka nakon potpisanog sporazuma SNSD-a, HDZ-a BiH i osmorke je da su svi odabrali da razlike ostave sa strane i fokusiraju se na one stvari oko kojih se mogu dogovoriti.

„Ozbiljan napor, brzina i razumjevanje partnera. Želimo da dođemo do efikasnog formiranja vlasti. Usvajanje dokumenata za usvajanje budžeta, razvojnih planova itd. Imamo razlike oko NATO to je jasno, ali smo smatrali da ne treba da gubimo vrijeme oko toga, svako ima svoj stav. Pregovarači iz „osmorke“ su bili uporni da obezbijede svoje pozicije, ali su bili i fleksibilni da razumiju da svi zajedno treba da budemo zajedno u ovom dogovoru“, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik, a prenosi ATV.

On ističe da je na jedan neuobičajeno brz način došlo do dogovora,a da ništa od pitanja neće nestati dnevnog reda.

„NATO postoji i saradnja sa njima. Nesumnjivo je da je u programu reformi rečeno da ta saradnja ne prejudicira članstvo. Rečeno je od važnih ljudi da će odluka o članstvu BiH u NATO treba da bude donesena u BiH. HDZ je za članstvo, osmorka je za članstvo, mi nismo. Imamo saradnju, imamo plan reformi, ništa nismo mijenjali“, rekao je Dodik.

Optimističan je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović koji poručuje da će ova većina biti dovoljno snažna.

„Niko nije vjerovao da ćemo u ovoj godini imati Savjet ministara. Sporazum je pravljen po sličnom konceptu kao za FBiH. Nastavićemo razgovore za resore, predsjedništvo treba zakazati sjednicu da imenuje mandatara. Glavni cilj koji smo obećali prijateljima EU da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak, a iskorak pravimo. Uvjeren sam da donosimo novu dimenziju u naš rad. Znam da ima različitih promišljanja o parnerstvu koje pravimo. Nakon dugo vremena napravili smo partnerstvo i stavili smo ga na papir. Dosad su to bile koalicije gdje se ni u Savjetu ministara nismo mogli dogovoriti“, rekao je Čović.

Lider SDP-a Nermin Nikšić istakao je da su mogli potencirati razlike koje evidentno postoje, ali su se opredjelili da razlike ostave sa strane i da se fokusiraju na stvari oko kojih se mogu dogovoriti.

„Naše opredjeljenje je da sarađujemo, da ono oko čega se možemo dogovoriti dogovaramo. Radili smo u kvalitetnoj atmosferu i sporazum sadrži sve ono o čemu smo pričali, priču o evropskim integracijama. Oko vladavine prava i pravne države, ekonomskih i socijalnih mjera. Mi smo se opredijelili da radimo na sporazumu i pružanju ruke“, rekao je Nikšić.

Dodik je istakao da kao tradicionalnih učesnik ovakvih razgovora primjećuje ozbiljnu razliku. Po prvi put se potpisao sporazum, dok prethodno sa SDA potpisana je samo raspodjela mjesta.

„Nikakvih programskih načela, a ovaj put to imamo. To govori da je kvalitet ovog dogovora daleko bolji. U prošlom vremenu smo imali probleme jer je SDA blokirao formiranje SM, a kada se ušlo u SM dvije godinenisu htjeli ni o čemu da odlučuju. Želim da se zahvalim strankama iz „osmorke“ jer su imali dovoljnu širinu da se dogovori. Po prvi put kako ja znam da postoji neki potpisani sporazum. Prošli put smo imali samo potpisanu raspodjelu mjesta. Sada imamo dogovor oko toga da se ne blokiraju investicije, da se poštuje ustavna pozicija, da je potrebno da vidimo zajedno kako osigurati prolaznost diploma. Prošli put smo imali samo priču kome će šta pripasti. Sada smo potvrdili evropski put, usvojiti budžet. To su kvaliteti koje treba priznati. Zadovoljan sam činjenicom da učestvujem u ovom procesu“, rekao je Dodik.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.