KONAČNO: Uvodi se red i u korišćenje SLUŽBENIH VOZILA?!

KONAČNO: Uvodi se red i u korišćenje SLUŽBENIH VOZILA?!

U javnim preduzećima u Republici Srpskoj tokom prošle nedjelje je kontrolisano prisustvo zaposlenih na radu, nakon ranije naredbe premijera Viškovića da se utvrdi broj zabušanata u državnom sektoru. “Režim” je pooštren i oblasti korištenja službenih vozila u Vladi RS.

Prisustvo na radu kontrolisano je nakon 9. januara do kraja protekle nedjelje, ali je kontrola, saznajemo, u većini slučajeva bila najavljena, pa se postavlja pitanja koliko je uopšte efikasna osim ako je sprovođeno samo forme radi.

Istovremeno, informacije iz Vlade Republike kažu da je posebno skrenuta pažnja svim ministarstvima i organizacijama da službena vozila ne smiju biti korištena mimo radnog vremena.

Podsjećamo predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Srpske Milorad Dodik krajem prošle godine objavili su da javnom sektoru u RS postoje slučajevi da se neki zaposleni ne pojavljuju na radnom mjestu i da će se toj pojavi stati u kraj.

Višković je obavezao ministre u Vladi Republike Srpske i direktore republičkih uprava i upravnih organizacija da do 31. decembra raskinu ugovore o radu sa svim licima koja se vode kao zaposlena u njihovim institucijama, a ne pojavljuju se i ne dolaze na radna mjesta, a zatraženo je od svih rukovodilaca i direktora javnih preduzeća da dostave izvještaje o ovom problemu.

“Ukoliko se nakon zadatog roka ustanovi da se i dalje takva lica nalaze u radnom odnosu, odgovorna lica-rukovodioci biće sankcionisani, a to znači razriješeni funkcija na kojima se nalaze”, ističe se u dopisu kojje premijer potpisao, prenosi Mondo.

Vlada Republike Srpske još nije objavila spisak onih koji se vode kao zaposleni, a ne dolaze na posao, iako prvobitno je rečeno da će taj posao biti obavljen do kraja 2022. godine.

Brojni rukovodioci javnih preduzeća oglasili su se tvrdeći da kod njih nema takvih radnika.

Potvrđeno je da je ipak bilo otkaza, ali samo u RiTE Gacko.

Predstavnici poslodavaca i sindikata upozorili su da je najavljeno otpuštanje radnika u javnom sektoru koji ne dolaze na posao teško sprovеsti u praksi, ali da oni koji su ih zaposlili treba da budu pozvani na odgovornost.

Što se tiče vozila, u posljednjem izvještaju revizije učinka “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske” iz 2016. godine navodi se da upotreba službenih vozila nije bila regulisana na jedinstven način, da sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila karakterišu nedostaci koji onemogućavaju njihovu efikasnu i ekonomičnu upotrebu.

autor:mondo/faktormagzin, foto:ilustracija

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.