NIJE NI SVE TAKO CRNO: Cijene ULJA se gotovo vratile na nivo priije godinu dana?!

NIJE NI SVE TAKO CRNO: Cijene ULJA se gotovo vratile na nivo priije godinu dana?!

Hrana u Republici Srpskoj skuplja je 26 odsto, ali je jedna namirnica od polovine prošle godine u padu. Riječ je jestivom ulju čija cijena je ljetos dosezala oko 6,80 KM, dok se trenutno može kupiti i nešto manje od četiri KM.

Po zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, cijena jestivog ulja u marketima širom Srpske dosegla je vrhunac u junu kada je prosječna cijena bila 5,76 KM.

Prosječna cijena u novembru bila je 4,28 KM, što znači da je ulje u pet mjeseci jeftinije u prosjeku za 1,48 KM.

– Razlog za pojeftinjenje jestivog ulja je u tome što se popravlja stanje oko distribucije. Omogućen je prolaz brodova iz Ukrajine, a to bi trebalo da utiče i na cijenu pšenice i brašna – rečeno je nedavno za Srpskainfo u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Trgovci i proizvođači na teritoriji Republike Srpske formiraju cijene robe i usluga slobodno prema uslovima tržišta, osim za proizvode sadržane u Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, a kojom su obuhvaćeni proizvodi koji spadaju u osnovne životne namirnice.

To su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe i lijekovi.

autor:srpskainfo, foto : ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.