AĆIMOVIĆ: Prioritet vakcinacija protiv sezonskog gripa

AĆIMOVIĆ: Prioritet vakcinacija protiv sezonskog gripa

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović izjavila je da je prioritet što brža vakcinacija protiv sezonskog gripa, kako bi bio postignut željeni efekat.

 

„Vidjeli smo već iz izvještaja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske da su potvrđeni slučajevi gripa. Očekivali smo da je grip već tu, jer je i u okolnim zemljama potvrđivan još od avgusta, tako da nećemo biti sreće ove godine da prođemo bez gripa kao prošle i zbog toga je veoma bitno da tu vakcinaciju sprovedemo što prije da bi bila pravovremena“, kaže Aćimovićeva.

Ona je pojasnila da je, nakon vakcinisanja protiv gripa, potrebno desetak do 15 dana da vakcina ostvari svoj efekat u organizmu, tako da stanovništvo koje se vakciniše bude spremno za sezonu gripa koja će se sigurno „zahuktati“ u narednom periodu.

„Vakcinacija se vrši u domovima zdravlja za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu. Dio tih vakcina je već stigao, a dio očekujemo početkom naredne sedmice kada će biti još aktivniji taj proces u domovima zdravlja“, rekla je Aćimović.

Ona je dodala da je vakcinacija za kategorije stanovništva koje nemaju pravo na besplatnu vakcinu počela 10. novembra u Institutu za javno zdravstvo, te da je zainteresovanost prilično velika.

„Svi koji žele da se vakcinišu, a još nisu došli u Institut, treba da to urade što prije jer postoji mogućnost da će vakcine nestati“, kaže Aćimovićeva.

Ona je rekla da se vakcinacija protiv gripa provodi u Institutu od 10.00 do 15.00 časova i da je cijena vakcine 28 KM.“Riječ je o četvorovalentnoj vakcini protiv četiri tipa virusa influence za koja očekujemo da će najviše kružiti u ovoj sezoni“, navela je Aćimovićeva.

FAKTOR magazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.