Afere pratile rad Mehmedagića i Debeveca

Afere pratile rad Mehmedagića i Debeveca

Afere pratile rad Mehmedagića i Debeveca.

Američke sankcije zbog kriminala, korupcije i podržavanja mreže kriminalaca i švercera. Istrage, sudski procesi, mjere zabrane podacima agencije koju je vodio, nevažeće diplome, sumnja na zloupotrebu položaja, sumnjive kupovine nekretnina – samo su neke od afera koje su obilježile karijeru Mehmedagića na čelu OBA-e.

Poništena diploma Fakulteta za poslovne studije u Banjaluci, Mehmedagića nije spriječila da obavlja funkciju pa je zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OBA-e, dostavio još dvije – sa travničkog Pravnog fakulteta i Američkog univerziteta u BiH. Sve diplome proglasio je tajnim dokumentima. Smjene ili ostavke tada nije bilo ni na vidiku. Čak je i nekoliko godina nakon isteka mandata i dalje bio direktor OBA-e. Osim afere „Diploma“, Mehmedagić je bio pod istragom i u aferi pranja novca. Sumnjičen je da je nezakonito kupio i obnovio dvije kuće u Sarajevu, vrijedne ukupno dva miliona maraka.

Iako je bio i pod mjerama zabrane Suda BiH, među njima nije bilo mjere zabrane obavljanja dužnosti direktora OBA-e.

Po nalogu Tužilaštva BiH, lisice su stavljene i na ruke Ranka Debeveca, predsjednik Suda BiH. Debevec je zapravo Španac –  što se saznalo kada se kandidovao za funkciju predsjednika Suda. Ono što je potpuno nevjerovatno kod njega je što nadležnim organima nije prijavio da ima državljanstvo Španije kada se kandidovao na funkciju. I to je problem jer BiH nema potpisan sporazum sa Španijom o dvojnom državljanstvu. Šta se desilo? Debevec se, ustvari, odrekao državljanstva SFRJ i dobio špansko gdje je zaveden kao Ranko Debevec Kavason. U BiH to nije prijavio kao ni u Španiji da im BH državljanstvo gdje se vodi kao Ranko Debevec. Da se za takav potez moraju snositi sankcije jasno stoji i u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Protiv njega je vođen i disciplinski postupak zbog neprijavljivanja španskih ličnih podataka. Postojala su saznanja da je od osuđivanih lica iz drugog entiteta uzimao mito za sudske presude.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.