Američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu na tome što su SAD u Savjetu bezbjednosti UN uložile veto na rezoluciju u kojoj je tražen prekid vatre u Pojasu Gaze.

Erdan je u objavi na mreži X  zahvalio Bajdenu zato što je, kako je naveo,  „čvrsto stao“ na stranu Izraela i dodao da su SAD „pokazale svoje vođstvo i vrijednosti“.

Ambasador Izraela kritikovao je Ujedinjene nacije, ocjenjujući da je, kako je naveo, „nevjerovatno“ da su UN zauzete debatom o rezoluciji koja će, prema njegovim riječima, „omogućiti teroristima Hamasa da ostanu na vlasti u Gazi“, te da ne osuđuju Hamas niti pozivaju na oslobađanje talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

„Prekid vatre će biti moguć samo nakon povratka svih talaca i uništenja Hamasa“, smatra Erdan.

Sa druge strane, palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sjednici Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao „nemoralan i nehuman stav“.

„Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda“, rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk, prenosi CNN.

Američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na „trenutni humanitarni prekid vatre“, kao i na „trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca“ i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.

Za nacrt je glasalo 13 zemalja, SAD su stavile veto, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

Sjedinjene Američke Države su ranije nagovijestile da ne odobravaju nacrt teksta rezolucije.

Kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbjednosti sa pravom veta, SAD su se više puta odupirale pozivima na prekid vatre, naglašavajući pravo Izraela da se brani poslije terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, navodi CNN.

Glasanje je bilo šesti pokušaj SB UN da postigne konsenzus o ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Samo jedno prethodno glasanje je bilo uspješno – kada je prošlog mjeseca dogovoreno uspostavljanje „humanitarnog primirja“ u Gazi, koje je isteklo 1. decembra.

autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.