Bakir na LEDU – SIPA PRETRESA DOKUMENTACIJU o tužbi protiv Srbije

Bakir na LEDU – SIPA PRETRESA DOKUMENTACIJU o tužbi protiv Srbije

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Predmet je zaveden pod nazivom “Bakir Izetbegović i drugi”. SIPA ovu dokumentaciju traži u okviru provjera koje provodi po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenose federalni mediji.

– Obavještavamo vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u skladu sa naredbom Tužilaštva BiH preduzima mjere i radnje u sklopu kojih je potrebno da nam dostavite podatke o licima Bakir Izetbegović, Dževad Mahmutović, Elvir Čamdžić i Sakib Softić, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine. Takođe, ako ste u mogućnosti, potrebno je da nam dostavite podatke ko su bili imenovani članovi ekspertne grupe za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije – navodi se u zahtjevu SIPA Predsjedništvu BiH.

Nije donesena naredba o provođenju istrage, kako se vidi u dokumentu, nego SIPA “prikuplja informacije”.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu je prije nekoliko godina odbacio i zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Tada je u fokus došao legitimitet agenta podnosioca Sakiba Softića, a kasnije je i Bakir Izetbegović govorio o tome zašto revizija nije uspjela.

Stigla je i još jedna informacija sličnog karaktera. Naime, Tužilaštvo BiH je izdalo naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), da provede predistražne radnje protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog, kako se u dokumentu navodi, “neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju Božo Ljubić”.

U dokumentu se navodi da je prijava protiv predsjednika SDA stigla anonimno

Autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.